ßßß Cookit - przepis na Pizzowe roladki

Pizzowe roladki

nazwa

Wykonanie

Święto pizzy też trza jakoś uczcić..no i proponuję pizzę, a raczej roladki pizzowe z pysznym serem korycińskim p.Czesławy Zarzeckiej ..taki ser idealnie nadaje się do pizzy lub zapiekanek.
50 dag mąki
3 dag drożdży
250 ml letniej wody
50 ml oliwy
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
przyprawa do pizzy
dowolne dodatki
kiełbasa
papryka
ogórek
pomidor
sos curry lub ketchup
ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej
Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/02/pizzowe-roladki.html