Wykonanie
Święto pizzy też trza jakoś uczcić..no i proponuję pizzę, a raczej roladki pizzowe z pysznym
serem korycińskim p.Czesławy Zarzeckiej ..taki
ser idealnie nadaje się do pizzy lub zapiekanek.

50 dag
mąki3 dag
drożdży250 ml letniej
wody50 ml
oliwyszczypta
soli1 łyżeczka
cukruprzyprawa do pizzydowolne dodatki
kiełbasapaprykaogórekpomidorsos
curry lub
ketchupser koryciński z
pomidorami,
bazylią i
czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej
Drożdże rozrobić w wodzie, dodać
mąkę,
sól,
cukier ,
olej i
przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek.
Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać
startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez 10 minut w 230°C, a
potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu
serem.






