ßßß Cookit - przepis na Kurczak z zalewy octowo-ketchupowej

Kurczak z zalewy octowo-ketchupowej

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam skrzydełka panierowane ..a , że zostało trochę i dawno u mnie nie było takiego kurczaka ..więc są skrzydełka z zalewy..tym razem zrobiłam zalewę z dodatkiem ketchupu..razem ze skrzydełkami było nawet kilka kotletów schabowych z piersi kurczaka...smakowały wyśmienicie..takie skrzydełka w zalewie są pyszne ..polecam..
1 kg skrzydełek
kostka rosołowa
sól, pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
wegeta
mąka do panierowania
jajka
bułka tarta
Zalewa:
¼ szkl. octu spirytusowego
½ litra wody
2 cebule
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ małego ketchupu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
2 łyżki cukru
½ łyżki soli morskiej
Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.
Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre na drugi dzień].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/11/kurczak-z-zalewy-octowo-ketchupowej.html