ßßß Cookit - przepis na Kurczak w marynacie pomidorowej

Kurczak w marynacie pomidorowej

nazwa

Wykonanie

Przed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam tutaj. ..ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy i odstawiłam na kilka godzin lodówki..a potem smażyłam na oleju rzepakowym Rapso ..Zalewę zrobiłam z większej porcji..ale podaję tak jak znalazłam w necie..wiadomo ..ilość zalewy zależy od ilości mięsa..
pierś z kurczaka [ u mnie mięso gulaszowe drobiowe]
sól
pieprz
przyprawa do shoarmy
olej rzepakowy do smażenia
jajko
bułka tarta
Zalewa:
¼ szkl. octu spirytusowego
½ litra wody
2 cebule
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
2 łyżki cukru
½ łyżki soli morskiej
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki (około 5cm na 5cm). Doprawić solą i pieprzem i przyprawą , odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie kawałki mięsa maczać w rozkłóconych jajkach, a później obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/kurczak-w-marynacie-pomidorowej.html