Wykonanie
Sałatka z warzyw i tortellini z dodatkiem
przyprawy o fajnej nazwie chmieli suneli ..

tortellini 3-kolory z
mięsemkukurydza konserwowagroszek konserwowy
ogórek zielony
marchewkacebulapapryka konserwowa lub świeża
majonezjogurt naturalnysól morskachmieli suneli
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Kukurydzę i
groszek odsączyć z zalewy.
Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.
Cebulę,
paprykę i
ogórki też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym
makaronem. Połączyć z
majonezem i
jogurtem , doprawić.




Chmieli Suneli to tradycyjna
przyprawa kuchni gruzińskiej.Jest to
mieszanka przypraw, w skład której wchodzą:
sól,
kolendra,
pieprz czarny,
koper włoski,
goździki,
imbir,
gorczyca.
Zioła w
przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz
ostrej papryki i
szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień.Zastosowanie w kuchni:Chmieli Suneli to
przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki.Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw
mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie.