Wykonanie
Smaczna, warstwowa
sałatka śledziowa. Zazwyczaj u mnie w domu robiona w szklanej misce, tym razem pod postacią
rybki :)) W towarzystwie innych potraw gościła na świątecznym
stole, ale sprawdzi się również na wszelkich imprezach.

Składniki:- 6
matjasów,- 3
ziemniaki,- 3
marchewki,- 2-3
cebule,- 3
jajka,-
sól,
pieprz,.Do dekoracji:-
papryka konserwowa,-
ogórek zielony (najlepiej ze skórką),-
ogórek kiszony.Sos:- 1/2 szklanki
majonezu,- 1/2 szklanki
jogurtu naturalnego,- 2 łyzki
chrzanu.Wykonanie:
Ziemniaki,
marchew i
jajka ugotować. W misce układamy warstwowo składniki.Każdą warstwe lekko wyrównujemy. Na dno filety pokrojone w wąskie paski i posypane
pieprzem, nastepnie bezpośrednio do miski trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach
ziemniaki. Kolejne warstwy to posiekana
cebula i starta na tarce
marchew. Solimy,
pieprzymy i wylewamy przygotowany sos. Ostatnia warstwa to starte
jajka. Całą
sałatkę posypujemy
natką pietruszki. Tym razem sos wylałem na
jajka i ozdobiłem na kształt
ryby. Łuski zrobiłem z
ogórków, najlepiej ze skórką (ja za późno zaskoczyłem), a ogon i pyszczek z
papryki.