Wykonanie
Biszkopt upieczony był w sobotę..a całe ciasto robione w wielkim stresie ..i złym samopoczuciu [ oczywiście też w sobotę]..ciasto nie wygląda tak jak na zdjęciu w znalezionym przepisie...ale fakt zjedzenia ciasta w ciągu niedzieli o czymś chyba świadczy..było pyszne...

Przepis na pyszne ciasto podpatrzyłam tutaj ...ja upiekłam inny
biszkopt...4
jajka½ szkl.
mąki pszennej½ szkl.
mąki ziemniaczanej¾ szkl.
cukru2 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo
cukier. Dalej miksując, dodać po jednym
żółtku.W miseczce wymieszać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać
wodę. (Dodając
mąkę i
wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.25 dkg
margaryny1/2 l
mleka2-3 łyżki
cukru,1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy1 łyżka
mąki ziemniaczanej3
żółtkarum do smakuPołowę
mleka zagotować z
cukrem. Do drugiej połowy dodać
mąkę,
budyń,
cukier waniliowy oraz
żółtka. Wymieszać i wlać do gotującego się
mleka. Ugotować
budyń, a następnie wystudzić.
Margarynę utrzeć ,stopniowo dodawać
budyń. Na końcu dodać
alkohol dla zaostrzenia smaku masy .1/2 l
śmietanki 30 %2-3 łyżki
cukru pudru2 płaskie łyżki
żelatyny1/2 szkl.
wody1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej
wody)1 tabliczka
czekolady mlecznej lub deserowej
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie lekko przestudzić. Schłodzoną
śmietankę ubić, dodać rozpuszczoną
kawę i
cukier puder. Następnie dodać tartą
czekoladę i wymieszać. Na koniec wlać
żelatynę.Przełożenie:
Biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa,
biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa .Dowolnie udekorować, np.startą
czekoladą lub pokruszonymi
herbatnikami.


