ßßß Cookit - przepis na Kawowa pianka

Kawowa pianka

nazwa

Wykonanie

Biszkopt upieczony był w sobotę..a całe ciasto robione w wielkim stresie ..i złym samopoczuciu [ oczywiście też w sobotę]..ciasto nie wygląda tak jak na zdjęciu w znalezionym przepisie...ale fakt zjedzenia ciasta w ciągu niedzieli o czymś chyba świadczy..było pyszne...
Przepis na pyszne ciasto podpatrzyłam tutaj ...ja upiekłam inny biszkopt...
4 jajka
½ szkl. mąki pszennej
½ szkl.mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
25 dkg margaryny
1/2 l mleka
2-3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
rum do smaku
Połowę mleka zagotować z cukrem. Do drugiej połowy dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, a następnie wystudzić. Margarynę utrzeć ,stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać alkohol dla zaostrzenia smaku masy .
1/2 l śmietanki 30 %
2-3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/2 szkl. wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody)
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
Czekoladę zetrzeć na tarce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać rozpuszczoną kawę i cukier puder. Następnie dodać tartą czekoladę i wymieszać. Na koniec wlać żelatynę.
Przełożenie:
Biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa, biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa .Dowolnie udekorować, np.startą czekoladą lub pokruszonymi herbatnikami.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/kawowa-pianka.html