Wykonanie
Zastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad..w lodówce leżała
kapusta pekińska...więc
plan już był..
mięso mielone ..w zamrażarce..ale szybko się odmroziło [ w super przydatnym pojemniku, o którym opowiem za kilka dni]..no , ale
ryżu brak..ale za to były
płatki ryżowe..Z
ryżem gołąbki robiłam już nie raz,ale z
płatkami po raz pierwszy...i jak dla mnie jeszcze lepsze niż z
ryżem..Podczas przygotowań tegoż obiadu miałam małą wpadkę..no nie tyle wpadkę, ale poparzyłam się i to porządnie...Po usmażeniu kotletów chciałam zlać
olej z patelni i jakoś ..nie wiem jak..ale wylał mi się na rękę..masakra...pierwszy raz tak się oparzyłam..prawie cała ręka spuchła jak bania..a ból ..niesamowity..ale kilka rad znajomej [ dzięki...] i jakoś pomału ręka dochodzi do stanu pierwotnego..opuchlizna znikła..burchel jeden został..no i oczywiście..naczynie z
wodą, bo co chwila muszę rękę moczyć..haha..bo boli jak chol...ale obiad był pyszny..
1 mała
kapusta pekińska70 dag
mielonego mięsa1
cebula10 dkg
płatków ryżowych2
jajkabułka tartasól i
pieprz ,
wegeta,
majeranek1/2
przecieru pomidorowego1 l
wodywegetasusz warzywny1 łyżka
mąki1 łyżka
śmietanyKapustę i
cebulę drobno posiekać.Do
mięsa dodać
płatki ryżowe,
kapustę,
cebulę,
ryż,
jajka .Wymieszać,dodać
bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na
oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i
wody], dodać susz i
przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać
śmietanę i
mąkę,
koperek.