ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami

Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami

nazwa

Wykonanie

Moje bułeczki nie wyszły takie piękne jak u Dorotki ..ale były smaczne...okazało się, że w domu brak rodzynek...tak więc zamiast rodzynek dałam zmielone orzechy..
500 g mąki pszennej
1 szkl.letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
1 duże jajko
1/3 szkl. miodu
pół łyżeczki soli
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
500 g serka ricotta
5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Dodatkowo:
180 g suszonej żurawiny [ mielone orzechy]
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Wieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem i pozostawić do odsączenia. Po tym czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami], zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1558-drozdzowki-z-ricotta-i-mielonymi.html