ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z białym serem

Drożdżówki z białym serem

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy jako dziecko ja uwielbial.:) Jej wysokość - bułeczka drożdżowa :) Dlatego dziś ponownie zagościła w naszym domu. Słodka, sycąca, puszysta, po prostu pyszna. Ciasto wychodzi naprawdę idealnie. Sprobujcie, a nie pożałujecie :)
Składniki (na około 12 wiekszych drożdżówek):
500g mąki pszennej
21g suchych drożdży lub 42g świeżych
20g miodu
2 jajka
250g mleka
pół łyżeczki soli
75g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400g sera twarogowego
starta skórka z cytryny
Przygotowanie:
Mieszamy mleko, miód i 2 jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami suchymi, miękkie masło i sól. Wyrobiamy ciasto,w razie potrzeby podsypujac jeszcze mąką. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte lnianą sciereczką, do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie serowe. Do naczynia wkładamy wszystkie potrzebne na masę składniki i ucieramy robotem kuchennym.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego kulki na bułeczki o masie około 50 - 60g każda. Odrobinę je spłaszczamy. Odkładamy je na wyłożoną papierem blaszkę na 20 minut, przykrywamy sciereczką i czekamy aż odrobinę urosną. Po tym czasie przy pomocy szklanki lub kieliszka robimy w każdej bułeczce wgłębienie i nakładamy do niego nadzienie serowe. Na koniec smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC.
Bułeczki sa pyszne, wiec zachecam Was do pieczenia :)
I życzę smacznego :)
Inspiracja na nie pochodzi od niezastąpionej Pani Doroty z Moich Wypieków
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/07/drozdzowki-z-biaym-serem.html