Wykonanie
Chyba każdy jako dziecko ja uwielbial.:) Jej wysokość - bułeczka drożdżowa :) Dlatego dziś ponownie zagościła w naszym domu. Słodka, sycąca, puszysta, po prostu pyszna. Ciasto wychodzi naprawdę idealnie. Sprobujcie, a nie pożałujecie :)Składniki (na około 12 wiekszych drożdżówek):500g
mąki pszennej21g suchych
drożdży lub 42g świeżych20g
miodu2
jajka250g
mlekapół łyżeczki
soli75g miękkiego
masłaSkładniki na masę
serową:4 łyżki miękkiego
masłapół szklanki
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
cukru waniliowego400g
sera twarogowegostarta
skórka z cytrynyPrzygotowanie:Mieszamy
mleko,
miód i 2
jajka. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
drożdżami suchymi, miękkie
masło i
sól. Wyrobiamy ciasto,w razie potrzeby podsypujac jeszcze
mąką. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte lnianą sciereczką, do podwojenia objętości.W tym czasie przygotowujemy nadzienie
serowe. Do naczynia wkładamy wszystkie potrzebne na masę składniki i ucieramy robotem kuchennym.Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego kulki na bułeczki o
masie około 50 - 60g każda. Odrobinę je spłaszczamy. Odkładamy je na wyłożoną papierem blaszkę na 20 minut, przykrywamy sciereczką i czekamy aż odrobinę urosną. Po tym czasie przy pomocy szklanki lub kieliszka robimy w każdej bułeczce wgłębienie i nakładamy do niego nadzienie
serowe. Na koniec smarujemy bułeczki roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC.Bułeczki sa pyszne, wiec zachecam Was do pieczenia :)I życzę smacznego :)Inspiracja na nie pochodzi od niezastąpionej Pani Doroty z Moich Wypieków