Wykonanie
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\drozdzowki-z-serem/l/1998474600.jpg)
Sezon na
owoce się kończy. Czas na zimowe wypieki. Proponuje pyszne bułeczki z
ciasta drożdżowego nadziewane
serem. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia i błyskawicznie wyrasta. Zapewne za sprawą dużej ilości
drożdży. Z podanych składników wyszło mi 18 drożdżówek.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 500 gramletnie
mleko, 250 mililitrów
jajka, 2 sztuki
miód, 20 gramsuche
drożdże, 21 grammiękkie
masło, 75 gram
sól, 7 gramNadzienie:
ser twarogowy (użyłam mielonego), 500 grammiękkie
masło, 4 łyżki
żółtko, 1 sztuka
cukier puder, 1/2 szklanki
cukier wanilinowy, 1 łyżkastarta skórka z połowy
cytrynySposób przygotowania1. Składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10-15 minut. Zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Składniki na nadzienie zmiksować na gładką masę.3. Ciasto delikatnie zagnieść i podzielić 2 części. Każdą rozwałkować na placek o grubości 2 cm. Wycinać koła (moje miały średnicę 8 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego napuszenia. W każdej
bułce zrobić wgłębienie, dociskając do samego
spodu dno szklanki. Nakładać nadzienie.
Bułki można posmarować
jajkiem rozbełtanym z łyżką
mleka.4. Piec w piekarniku na funkcji góra-dół rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.