Wykonanie
![](/Data/Images/www.mojewypieki.com\przepis_slash_drozdzowki-z-bialym-serem/l/-1082153430.jpg)
Reaktywacja moich ulubionych drożdżówek z lat dzieciństwa :-). Obiecałam Wam kiedyś przepis na bardziej puszyste i miękkie ciasto do tych bułeczek - i oto jest. Idealne, takie, jakie pamiętam. Dodatkowo przepis jest na tyle dobry, że jest doskonałą bazą do wszelkich słodkich
bułek z nadzieniem jak i
bułek bez nadzienia w ogóle. Po prostu pycha!Składniki na około 15 sztuk:500 g
mąki pszennej15 g suchych
drożdży lub 30 g
drożdży świeżych20 g
miodu2
jajka250 g
mlekapół łyżeczki
soli75 g
masła, roztopionegoSkładniki na masę
serową:4 łyżki miękkiego
masłapół szklanki
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
cukru waniliowego400 g
sera twarogowegostarta
skórka z cytryny, jeśli lubicieDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie
serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części, 50 - 60 g każda. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia
serowego. Ciasto posmarować dla połysku dodatkowym
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.Smacznego :-).
![](/Data/Images/www.mojewypieki.com\przepis_slash_drozdzowki-z-bialym-serem/l/1250534954.jpg)
Przepis pochodzi z tej strony.