ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z białym serem

Drożdżówki z białym serem

nazwa

Wykonanie

Reaktywacja moich ulubionych drożdżówek z lat dzieciństwa :-). Obiecałam Wam kiedyś przepis na bardziej puszyste i miękkie ciasto do tych bułeczek - i oto jest. Idealne, takie, jakie pamiętam. Dodatkowo przepis jest na tyle dobry, że jest doskonałą bazą do wszelkich słodkich bułek z nadzieniem jak i bułek bez nadzienia w ogóle. Po prostu pycha!
Składniki na około 15 sztuk:
500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
pół łyżeczki soli
75 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
4 łyżki miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
starta skórka z cytryny, jeśli lubicie
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części, 50 - 60 g każda. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Po tym czasie używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego. Ciasto posmarować dla połysku dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z tej strony.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-bialym-serem