Wykonanie
Wyśmienite bułeczki, idealne do zabrania ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.Robiłam je wczoraj, ale były gotowe dopiero wieczorem. A ponieważ nie lubię robić zdjęć o tej
porze dnia, do porannej sesji zdjęciowej ledwo uratowało się parę sztuk.I nic
dziwnego bo są naprawdę pyszne :)To zapraszam na śniadanko ;)Przepis znalazłam u
Madzi, a pochodzi od Dorotki.
![](/Data/Images/kochamgary.blogspot.com\2011_slash_05_slash_drozdzowki-z-serem-i-owocami/l/15770577.JPG)
Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej42 g
drożdży świeżych lub 21 g
drożdży suchych (ja dałam świeże)20 g
miodu2
jajka250 g
mleka7 g
soli75 g miękkiego
masłaMasa serowa:4 łyżki miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
żółtko1 łyżka
cukru waniliowego400 g
sera twarogowegoowoce - jakie mamy, z każdymi wyjdą pyszne. Ja wykorzystałam zapasy zamrażarkowe i część zrobiłam z
jagodami, a część ze
śliwką węgierką.Mieszamy
mleko,
miód i
jajko.Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
drożdżami suchymi.Jeśli używamy
drożdży świeżych należy najpierw przygotować rozczyn.U mnie to wyglądało tak: podgrzałam lekko
mleko, a następnie odlałam z całej porcji ok. 1/4 szklanki, w której rozpuściłam
drożdże z łyżeczką
cukru i łyżeczką
mąki. Kiedy rozczyn zaczął się podnosić dodałam do reszty składników. Resztę letniego
mleka wymieszałam z
miodem i
jajkiem. Do
mąki dodałam rozczyn, oraz
mleko wymieszane z
miodem i
jajkiem.Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie
serowe, łącząc i ucierając wszystkie składniki.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na części (u mnie wyszło 14 sztuk). Z każdej z nich formujemy bułeczki, początkowo w kształcie kulek, tak jak na zwykłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.Używając szklanki z niezbyt dużym dnem robimy w każdej bułeczce na środku zagłębienie, w które wkładamy nadzienie
serowe. Zagłębień za bardzo nie należy przepełniać, gdyż
ser się w trakcie pieczenia nieco się unosi i może częściowo wypłynąć. Ale oczywiście wpływa to tylko na wygląd
bułek bez szkody dla smaku :)Następnie bułeczki wokół nadzienia smarujemy rozbełtanym
jajkiem, a na wierzchu układamy dowolne
owoce.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C i pieczemy do zarumienienia brzegów.Smacznego ;)
![](/Data/Images/kochamgary.blogspot.com\2011_slash_05_slash_drozdzowki-z-serem-i-owocami/l/-775689770.JPG)
Przepis dołączam do akcji Usagi :
![](/Data/Images/kochamgary.blogspot.com\2011_slash_05_slash_drozdzowki-z-serem-i-owocami/l/-789613124.jpg)