ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem i owocami

Drożdżówki z serem i owocami

nazwa

Wykonanie

Wyśmienite bułeczki, idealne do zabrania ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Robiłam je wczoraj, ale były gotowe dopiero wieczorem. A ponieważ nie lubię robić zdjęć o tej porze dnia, do porannej sesji zdjęciowej ledwo uratowało się parę sztuk.
I nic dziwnego bo są naprawdę pyszne :)
To zapraszam na śniadanko ;)
Przepis znalazłam u Madzi, a pochodzi od Dorotki.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
42 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych (ja dałam świeże)
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła
Masa serowa:
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
400 g sera twarogowego
owoce - jakie mamy, z każdymi wyjdą pyszne. Ja wykorzystałam zapasy zamrażarkowe i część zrobiłam z jagodami, a część ze śliwką węgierką.
Mieszamy mleko, miód i jajko.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z drożdżami suchymi.
Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować rozczyn.
U mnie to wyglądało tak: podgrzałam lekko mleko, a następnie odlałam z całej porcji ok. 1/4 szklanki, w której rozpuściłam drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Kiedy rozczyn zaczął się podnosić dodałam do reszty składników. Resztę letniego mleka wymieszałam z miodem i jajkiem. Do mąki dodałam rozczyn, oraz mleko wymieszane z miodem i jajkiem.
Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe, łącząc i ucierając wszystkie składniki.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na części (u mnie wyszło 14 sztuk). Z każdej z nich formujemy bułeczki, początkowo w kształcie kulek, tak jak na zwykłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Używając szklanki z niezbyt dużym dnem robimy w każdej bułeczce na środku zagłębienie, w które wkładamy nadzienie serowe. Zagłębień za bardzo nie należy przepełniać, gdyż ser się w trakcie pieczenia nieco się unosi i może częściowo wypłynąć. Ale oczywiście wpływa to tylko na wygląd bułek bez szkody dla smaku :)
Następnie bułeczki wokół nadzienia smarujemy rozbełtanym jajkiem, a na wierzchu układamy dowolne owoce.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C i pieczemy do zarumienienia brzegów.
Smacznego ;)
Przepis dołączam do akcji Usagi :
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/drozdzowki-z-serem-i-owocami.html