Wykonanie
![](/Data/Images/kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_cytrynowy-placek-z-wisniami/l/1188935971.JPG)
Dzisiaj krótko i bez dłuższego wstępu. I tak pewnie leniuchujecie ze względu na majówkę! :) Ja tymczasem posiedzę jeszcze trochę przy książkach i upewnię się, że w przyszłym tygodniu dam sobie radę. Tak- matura za 3 dni. Czas pędzi nieubłaganie, ale chyba chciałabym już
mieć to za sobą. Po 15 V
będę mogła być odrobinę spokojniejsza, a tym samym cieszyć się wakacjami! TRZYMAJCIE KCIUKI!Składniki:ciasto:400g
mąki pszennej20g świeżych
drożdży125ml
mleka3
jajka80g roztopionego i ostudzonego
masła2 łyżki
mioduszczypta
soliświeżo otarta skórka z 1
cytryny400g
wiśni (użyłam mrożonych)
cukierkruszonka:180g
mąki pszennej125g r oztopionego
masła60g
cukru pudruPrzygotowanie:Przygotowujemy rozczyn-
drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy po łyżce
mąki i
cukru oraz wlewamy odrobinę ciepłego
mleka. Całość rozcieramy przy pomocy łyżeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W garnku umieszczamy
mąkę,
sól,
miód,
skórkę z cytryny, przygotowany rozczyn, ciepłe
mleko oraz roztrzepane
jajka. Całość powoli łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Po chwili wlewamy rozpuszczone
masło i zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy miksera kuchennego lub tradycyjnie, czyli ręcznie, aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto będzie dosyć luźne, więc nie trzeba specjalnie dosypywać
mąki. Tak przygotowaną masę posypujemy
mąką, garnuszek przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć i krótko wyrobić. Przełożyć je do blachy (21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy
wiśnie, posypujemy je
cukrem oraz obsypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut, aż będzie zarumienione. Zajadamy obsypane
cukrem pudrem.Smacznego :)*Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej
![](/Data/Images/kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_cytrynowy-placek-z-wisniami/l/-844515621.JPG)