ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy placek z wiśniami

Cytrynowy placek z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj krótko i bez dłuższego wstępu. I tak pewnie leniuchujecie ze względu na majówkę! :) Ja tymczasem posiedzę jeszcze trochę przy książkach i upewnię się, że w przyszłym tygodniu dam sobie radę. Tak- matura za 3 dni. Czas pędzi nieubłaganie, ale chyba chciałabym już mieć to za sobą. Po 15 V będę mogła być odrobinę spokojniejsza, a tym samym cieszyć się wakacjami! TRZYMAJCIE KCIUKI!
Składniki:
ciasto:
400g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
125ml mleka
3 jajka
80g roztopionego i ostudzonego masła
2 łyżki miodu
szczypta soli
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
400g wiśni (użyłam mrożonych)
cukier
kruszonka:
180g mąki pszennej
125g r oztopionego masła
60g cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn- drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru oraz wlewamy odrobinę ciepłego mleka. Całość rozcieramy przy pomocy łyżeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W garnku umieszczamy mąkę, sól, miód, skórkę z cytryny, przygotowany rozczyn, ciepłe mleko oraz roztrzepane jajka. Całość powoli łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Po chwili wlewamy rozpuszczone masło i zaczynamy wyrabiać ciasto przy pomocy miksera kuchennego lub tradycyjnie, czyli ręcznie, aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Ciasto będzie dosyć luźne, więc nie trzeba specjalnie dosypywać mąki. Tak przygotowaną masę posypujemy mąką, garnuszek przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć i krótko wyrobić. Przełożyć je do blachy (21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy wiśnie, posypujemy je cukrem oraz obsypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut, aż będzie zarumienione. Zajadamy obsypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
*Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/05/cytrynowy-placek-z-wisniami.html