Wykonanie
![](/Data/Images/www.mojewypieki.com\przepis_slash_cytrynowy-placek-drozdzowy-z-wisniami-lub-rabarbarem/l/-1364498417.jpg)
Co tu dużo pisać. Wiosenna klasyka. Miękki,
maślano -
cytrynowy placek
drożdżowy, z
wiśniami (lub
rabarbarem) i dużą ilością kruszonki. 'Must bake' w tym sezonie :-).Składniki na
ciasto drożdżowe:400 g
mąki pszennej10 g suchych
drożdży lub 20 g świeżych
drożdży100 g
masła, roztopionego i lekko przestudzonego125 ml
mleka60 g
mioduszczypta
soli3 duże
jajkaświeżo otarta skórka z 1
cytrynyPonadto:400 g
wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub
rabarbaru, pokrojonego w kostkę4 łyżki
cukru (tylko w przypadku ciasta z
rabarbarem)Składniki na kruszonkę:125 g
masła, roztopionego180 g
mąki pszennej100 g
cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
mąka przesiana.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać
miód,
sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać
mąki). Przełożyć je do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (warstwa ciasta będzie niska). Na ciasto wyłożyć
wiśnie lub
rabarbar, oprószyć
cukrem. Posypać kruszonką (
mąkę wymieszać z
cukrem, zalać gorącym
masłem i wymieszać widelcem, wyrobić
między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.Smacznego :-).
![](/Data/Images/www.mojewypieki.com\przepis_slash_cytrynowy-placek-drozdzowy-z-wisniami-lub-rabarbarem/l/463890447.jpg)
I wersja z
rabarbarem..