Wykonanie

Dawno, dawno temu kupiłam dwa opakowania
serka ricotta, mając nadzieję, że je wykorzystam. I tak czas sobie mijał, a wczoraj przy przeglądzie lodówki zauważyłam, że jeśli ich natychmiast nie zużyję,
mogę już o nich zapomnieć ;-). I tak powstały słodkie łódeczki
serowe. Zamiast
ricotty można oczywiście użyć polskiego
twarogu półtłustego (najlepiej niemielonego). Natomiast Ci, którzy do
twarogu mają dostęp ograniczony (np. z powodu miejsca zamieszkania) powinni przekonać się do łagodnego smaku i delikatności włoskiej
ricotty. Jest
serkiem o rzadszej konsystencji niż nasz rodzimy
twaróg, trochę inaczej ją przygotowuję; w rezultacie nie ma problemu z wyciekaniem nadzienia przy pieczeniu. Drożdżówki są puszyste i bardzo smaczne :-). Polecam!Składniki na 11 dużych drożdżówek:500 g
mąki pszennej1 szklanka letniego
mleka30 g
masła, roztopionego1 duże
jajko1/3 szklanki
miodupół łyżeczki
soli12 g
drożdży suchych lub 25 g
drożdży świeżychNadzienie:500 g
serka ricotta5 łyżek
cukru pudru (lub więcej, do smaku)1 opakowanie
cukru waniliowego (lub ziarenka z 1
laski wanilii)1 łyżka
skrobi ziemniaczanej2
żółtkaDodatkowo:180 g
suszonej żurawiny1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania bułeczekWieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej)
serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem i pozostawić do odsączenia. Po tym czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać
żurawiną, zwinąć.

Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie
łódki. Identycznie postąpić z pozostałym
ciastem.

Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 11 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).