ßßß Cookit - przepis na Słodkie bułeczki - łódeczki z ricottą i żurawiną

Słodkie bułeczki - łódeczki z ricottą i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dawno, dawno temu kupiłam dwa opakowania serka ricotta, mając nadzieję, że je wykorzystam. I tak czas sobie mijał, a wczoraj przy przeglądzie lodówki zauważyłam, że jeśli ich natychmiast nie zużyję, mogę już o nich zapomnieć ;-). I tak powstały słodkie łódeczki serowe. Zamiast ricotty można oczywiście użyć polskiego twarogu półtłustego (najlepiej niemielonego). Natomiast Ci, którzy do twarogu mają dostęp ograniczony (np. z powodu miejsca zamieszkania) powinni przekonać się do łagodnego smaku i delikatności włoskiej ricotty. Jest serkiem o rzadszej konsystencji niż nasz rodzimy twaróg, trochę inaczej ją przygotowuję; w rezultacie nie ma problemu z wyciekaniem nadzienia przy pieczeniu. Drożdżówki są puszyste i bardzo smaczne :-). Polecam!
Składniki na 11 dużych drożdżówek:
500 g mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
30 g masła, roztopionego
1 duże jajko
1/3 szklanki miodu
pół łyżeczki soli
12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
500 g serka ricotta
5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
Dodatkowo:
180 g suszonej żurawiny
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Wieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem i pozostawić do odsączenia. Po tym czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną, zwinąć.
Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem.
Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 11 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-buleczki---lodeczki-z-ricotta-i-zurawina