ßßß
Dawno, dawno temu kupiłam dwa opakowania serka ricotta, mając nadzieję, że je wykorzystam. I tak czas sobie mijał, a wczoraj przy przeglądzie lodówki zauważyłam, że jeśli ich natychmiast nie zużyję, mogę już o nich zapomnieć ;-). I tak powstały słodkie łódeczki serowe. Zamiast ricotty można oczywiście użyć polskiego twarogu półtłustego (najlepiej niemielonego). Natomiast Ci, którzy do twarogu mają dostęp ograniczony (np. z powodu miejsca zamieszkania) powinni przekonać się do łagodnego smaku i delikatności włoskiej ricotty. Jest serkiem o rzadszej konsystencji niż nasz rodzimy twaróg, trochę inaczej ją przygotowuję; w rezultacie nie ma problemu z wyciekaniem nadzienia przy pieczeniu. Drożdżówki są puszyste i bardzo smaczne :-). Polecam!Składniki na 11 dużych drożdżówek:500 g mąki pszennej1 szklanka letniego mleka30 g masła, roztopionego1 duże jajko1/3 szklanki miodupół łyżeczki soli12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżychNadzienie:500 g serka ricotta5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)1 łyżka skrobi ziemniaczanej2 żółtkaDodatkowo:180 g suszonej żurawiny1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczekWieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem i pozostawić do odsączenia. Po tym czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną, zwinąć.
Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem.
Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 11 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).