ßßß
Cookit - przepis na Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą
Składniki
Mąka
Cukier brązowy
Margaryna
Masło
Żółtko
Woda
Migdały
Cukier
Gruszka
Jabłko
Rum
Płatki migdałowe
Białko
Wanilia
Mąka ziemniaczana
Płatki śniadaniowe
Wykonanie
Pomysł na taką tartę znalazłam tutaj. ..ja do
gruszek
dodałam jeszcze
jabłka
...
kruchy spód:30 dkg
mąki
3 łyżki drobnego
brązowego cukru
12 dkg zimnej
margaryny
lub
masła
2
żółtka
3 łyżki zimnej
wody
odrobina ekstraktu z
migdałów
lub
cukru
migdałowego
nadzienie:2
gruszki
2
jabłka
1 łyżka
margaryny
1 łyżka
brązowego cukru
3 łyżki
rumu
3 łyżki
płatków migdałowych
wierzch:2
białka
( w temperaturze pokojowej )4 łyżki drobnego
cukru
1/2 łyżeczki
cukru
migdałowego
lub ekstraktu z
wanilii
1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej
4 łyżki
płatków
z
migdałów
Margarynę
pokroić w kostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.
fasolą
. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Gruszki
obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić
masło
. Wsypać
cukier
i mieszać do rozpuszczenia. Dodać
rum
i wymieszać .Dodać
gruszki
i smażyć ok. 10 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać
płatki migdałowe
.Wystudzić.Piekarnik ponownie nastawić na 180 stopni.
Białka
ubić na wysokich obrotach do sztywności. Dodawać po łyżce
cukru
co minutę. Dodać
mąkę ziemniaczaną
i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część
płatków migdałowych
.Na ciasto wyłożyć
gruszki
i przykryć ubitymi
białkami
.Posypać resztą
płatków migdałowych
. Piec ok. 20 minut.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1468tarta-gruszkowo-jabkowa-z-beza.html
Przepisy powiązane
Migdałowa tarta tain - jak zrobić
Szarlotka
Breton Apple Pie
Kakaowa szarlotka
Szarlotka na kruchym cieście, z bezą waniliową
Składniki powiązane (0)