ßßß Cookit - przepis na Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą

Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Pomysł na taką tartę znalazłam tutaj. ..ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka...
kruchy spód:
30 dkg mąki
3 łyżki drobnego brązowego cukru
12 dkg zimnej margaryny lub masła
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody
odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego
nadzienie:
2 gruszki
2 jabłka
1 łyżka margaryny
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki rumu
3 łyżki płatków migdałowych
wierzch:
2 białka ( w temperaturze pokojowej )
4 łyżki drobnego cukru
1/2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki płatków z migdałów
Margarynę pokroić w kostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać rum i wymieszać .Dodać gruszki i smażyć ok. 10 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać płatki migdałowe.Wystudzić.
Piekarnik ponownie nastawić na 180 stopni.
Białka ubić na wysokich obrotach do sztywności. Dodawać po łyżce cukru co minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część płatków migdałowych.
Na ciasto wyłożyć gruszki i przykryć ubitymi białkami.
Posypać resztą płatków migdałowych. Piec ok. 20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1468tarta-gruszkowo-jabkowa-z-beza.html