Wykonanie
Kolejna szarlotka mojej teściowej. Wyszła przepyszna (jak zwykle zresztą). Kiedy zapytałam o przepis, usłyszałam, że to wszystko na oko. Chciałabym
mieć takie oko.
Składniki:3/4 kostki
margaryny1/3 kostki
masłaok 2 - 3 cm kawałek
smalcu (odkrojony z kostki)2 łyżki
śmietany3 łyżki
cukru (może być
waniliowy)3 szklanki
mąki3
żółtka6
białekszczypta
soli3 łyżki
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejjabłka +
cukierWykonanie:Tłuszcze i
mąkę siekamy. Dodajemy
żółtka,
cukier i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części (3/4 i 1/4). Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.Szykujemy
jabłka. Obieramy, kroimy na kawałki i dusimy. Dosładzamy do smaku.Większą część ciasta rozwałkowujemy na wymiary standardowej blaszki. Na ciasto kładziemy podduszone
jabłka.
Białka ubijamy na sztywno z
solą. Dodajemy powoli
cukier. Do ubitych
białek dodajemy
mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wykładamy na
jabłka. Na wierzch ścieramy mniejszy kawałek ciasta. Pieczemy ok 40 - 50 minut w 180 stopniach.