Wykonanie
Breton Apple Pie jest smacznym
ciastem z
jabłkami rodem z Francji. Ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu, bez zbędnych kombinacji i utrudnień, a efekt tych prostych czynności jest klasyczny w smaku, świetnie spełnia zachciewajkę na ciasto z
owocami. Przepis z książki "The modern baker" Nick Malgieri.(tortownica o średnicy 24cm)nadzienie
jabłkowe:3 łyżki
masła1 kg 125 g (1 1/8kg)
jabłek1/2 szklanki
cukru (dałam 1/4 szklanki, jeśli mamy kwaśne
jabłka to można dać więcej; lepiej dosłodzić po przygotowaniu
jabłek)1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonuCiasto:225 g
masła lub
margaryny, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru (dałam niepełną)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego4 duże
żółtka jaj2 3/4 szklanki
mąki1
białkoNadzienie:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, pokroić na 6 lub 4 części (w zależności od wielkości). Włożyć do garnka wraz z pozostałymi składnikami nadzienia
jabłkowego. Dodać łyżkę
wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż sok wyparuje (gotowałam krócej; wszystko zależy od tego czy
jabłka są soczyste,
jabłka mają być miękkie). Zostawić do przestudzenia.Ciasto: Miksować
masło,
cukier i ekstrakt
waniliowy ok 5 minut. Dodawać po jednym
żółtku jednocześnie posypując je czubatą łyżką
mąki. Następnie dodać resztę
mąki i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić ciasto na pół. Jedną połową wyłożyć
ciastem tortownicę unosząc brzegi ciasta ok 2,5 cm nad dno. Następnie wyłożyć na ciasto
jabłka, rozłożyć je równomiernie. Następnie nałożyć resztę ciasta na wierzch. Posmarować wierzch ciasta
białkiem. Piec w 180°C przez 50-55 minut. Przed podaniem przestudzić.

Przypominam o KONKURSIE