ßßß Cookit - przepis na Breton Apple Pie

Breton Apple Pie

nazwa

Wykonanie

Breton Apple Pie jest smacznym ciastem z jabłkami rodem z Francji. Ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu, bez zbędnych kombinacji i utrudnień, a efekt tych prostych czynności jest klasyczny w smaku, świetnie spełnia zachciewajkę na ciasto z owocami. Przepis z książki "The modern baker" Nick Malgieri.
(tortownica o średnicy 24cm)
nadzienie jabłkowe:
3 łyżki masła
1 kg 125 g (1 1/8kg) jabłek
1/2 szklanki cukru (dałam 1/4 szklanki, jeśli mamy kwaśne jabłka to można dać więcej; lepiej dosłodzić po przygotowaniu jabłek)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
225 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru (dałam niepełną)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 duże żółtka jaj
2 3/4 szklanki mąki
1 białko
Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, pokroić na 6 lub 4 części (w zależności od wielkości). Włożyć do garnka wraz z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego. Dodać łyżkę wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż sok wyparuje (gotowałam krócej; wszystko zależy od tego czy jabłka są soczyste, jabłka mają być miękkie). Zostawić do przestudzenia.
Ciasto: Miksować masło, cukier i ekstrakt waniliowy ok 5 minut. Dodawać po jednym żółtku jednocześnie posypując je czubatą łyżką mąki. Następnie dodać resztę mąki i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić ciasto na pół. Jedną połową wyłożyć ciastem tortownicę unosząc brzegi ciasta ok 2,5 cm nad dno. Następnie wyłożyć na ciasto jabłka, rozłożyć je równomiernie. Następnie nałożyć resztę ciasta na wierzch. Posmarować wierzch ciasta białkiem. Piec w 180°C przez 50-55 minut. Przed podaniem przestudzić.
Przypominam o KONKURSIE
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/09/Breton-Apple-Pie.html