ßßß
Składniki:4 średniej wielkości jabłka (obrane)1/4 kostki masła4 łyżki brązowego cukrupłatki migdałoweciasto:łyżka wody2 żółtkaszczypta soli1/2 kostki masła3/4 szklanki mąki1/4 szklanki mielonych migdałów
Przygotowanie:Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie zajmijcie się jabłkami. Formę na tartę ustawcie na gazie (ja wykorzystałam patelnię z metalową rączką). Skarmelizujcie masło z cukrem. Pokrójcie jabłka. Wyjątkowo - na ogół tak nie robię - mieszałam jabłka. Jak jabłka będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na jabłka. Starajcie się podwinąć ciasto pod jabłka.
F ormę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25-30 minut. Potem weźcie duży talerz i jednym ruchem odwróćcie tartę, tak by jabłka znalazły się na górze. Posypcie płatkami migdałowymi. Boska.
Polecam też jabłka w kruchym cieście.