Wykonanie
"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z
serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych
ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany..
Ciasto drożdżowe35 dkg
mąki10 dkg
mleka10 g
drożdży1 łyżka
smalcu1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soliDodatki20 dkg
szynki10 dkg
śmietankiwegeta10 dkg
wędzonego boczku2-3
ziemniaki2 łyżki posiekanych
ziół [ nie dałam]1
cebula1
żółtkomielony
pieprz czarnyZ podanych składników przygotować
ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na blaszce posmarowanej
olejem [wyłożyłam do foremki na tartę ] i polać
śmietaną wymieszaną z
żółtkiem i
wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo utarte
ziemniaki i
cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć
pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę
szynką i
boczkiem [podsmażyłam razem z
cebulką], posypać
ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.






Przepis pochodzi z książeczek z
serii Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej.