Wykonanie
Stałą częścią Magazynu Kocioł jest kuchnia dolnośląska. W bieżącym numerze postanowiłam podjąć się przygotowania jednego przepisu do tego działu. Gdy na liście produktów regionalnych zobaczyłam moje ukochane pierogi, wiedziałam, że muszę je przygotować. Tradycja przyrządzania pierogów z dodatkiem farszu ziemniaczano-
serowego, zwanych potocznie ruskimi sięga jeszcze czasów powojennych. Przewieźli je osadnicy, którzy przybyli na Dolny Śląsk z Kresów południowo-wschodnich tuż po II wojnie światowej. Również obecnie pierogi są bardzo popularnym daniem na dolnośląskich stołach. Jednak za najsmaczniejsze uchodzą te z przepisu Koła Gospodyń w Chrząstawie, dlatego od 2013 roku wpisane są na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki:ciasto1 kg
mąki pszennej2
żółtka⅓ kostki
margaryny (w temp. pokojowej)szczypta
soliwoda +
mleko (pół na pół, ilość zależna od tego ile zabierze
mąka)farsz2 kg ugotowanych
ziemniaków1 kg
białego sera500 g
wędzonego boczku2
cebulesólpieprz czarny mielony
pieprz ziołowy mielonyPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy z
solą. Wbijamy
żółtka i stopniowo dolewamy
wodę z
mlekiem, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy pokruszoną
margarynę i zagniatamy rękoma, aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto.Ugotowane
ziemniaki i
ser przepuszczamy przez praskę.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną
cebulę i szklimy. Mieszamy z ciepłymi
ziemniakami oraz
serem. Przyprawiamy do smaku
solą i dwoma rodzajami
pieprzu.Ciasto wałkujemy szklanką, wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 5-6 minut od momentu wypłynięcia, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi podajemy ze skwarkami z
boczku i przyrumienioną
cebulą.Smacznego!

Ten oraz inne smaczne przepisy z kuchni dolnośląskiej znajdziecie w czwartym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do czytania).