Wykonanie

Przepis na te bułeczki znalazłam dawno temu tutaj, ale dopiero teraz je zrobiłam..wyszły pyszne...kruszonkę do tych bułeczek zrobiłam z owsianki
malinowo-żurawinowej Kupiec..pomysł na taką kruszonkę też podpatrzyłam w necie, ale nie pamiętam gdzie..Bułeczki można upiec również bez kruszonki, a po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Pyszna bułeczka..a do tego kubek
mleka...pycha..50 dkg
mąki1/2 szkl.
cukru1
cukier waniliowy1
jajko12,5 dkg
margaryny1 szkl.
mleka5 dkg
drożdżyszczypta
soliNadzienie50 dkg
rabarbaru20 dkg
truskawek1
kisiel truskawkowyszczypta
soli3/4 szkl.
cukruDodatkowo
jajkoKruszonka12 dkg
masła12. 5 dkg
mąki6-7 łyżek
cukruopakowanie owsianki
Malina-
żurawina Kupiec (50 g)K ruszonka: chłodne
masło pokroić na kawałki, dodać
cukier, owsiankę (proszek) oraz
mąkę. Zagnieść. Jeśli konsystencja będzie tego wymagała można dodać
mąki lub
masła. Wstawić na chwilę do lodówki. W letnim
mleku rozetrzeć
drożdże ,dodać po 1 łyżce
cukru i
mąki,odstawić do podrośnięcia. W misce utrzeć
miękką margarynę z
cukrem i
cukrem waniliowym,dodać
jajko,
mąkę,szczyptę
soli i podrośnięte
drożdże ,zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia. [ja posłużyłam się automatem do
chleba].
Rabarbar pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę
soli i
cukier według własnego smaku ,zagotować i dosłownie chwilkę pogotować do gorącego wsypać
kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki, jak
kisiel się połączy z
sokiem dodać
truskawki . Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym
kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w
mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Posmarować
jajkiem i wgłębienie napełnić nadzienie m, posypać kruszonką . Piec około 20-25 min nagrzanym piekarniku do 190 stopni.