Wykonanie
Brioszki piekłam już kilka
razy, ale takie po raz pierwszy...pomysł z dodaniem
dżemu podpatrzyłam gdzieś w necie..ja zamiast
dżemu zrobiłam nadzienie takie samo jak do drożdżówek ...nadzienia było ciut za dużo..ale i tak zostało zjedzone...

50 dkg
mąki4 łyżki
cukru20 dkg stopionej i ostudzonej
margaryny1 szkl.
mleka3
jajaszczypta
soli5 dkg
drożdżynadzienie50 dkg
rabarbaru20 dkg
truskawek1
kisiel truskawkowy [
cytrynowy]szczypta
soli3/4 szkl.
cukruRabarbar pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę
soli i
cukier według własnego smaku ,zagotować i dosłownie chwilkę pogotować do gorącego wsypać
kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki, jak
kisiel się połączy z
sokiem dodać
truskawki .Z
drożdży, 1 łyżki
cukru, 1/2 szkl.
mleka, 1/2 szkl.
mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odchodzić od ręki. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie zrobić wałek, podzielić na równe plastry i uformować bułeczki [trochę ciasta zostawić na wycięcie przykrywek].Bułeczki włożyć do wysmarowanych foremek na muffiny. Za pomocą kieliszka [ maczanego w
mące] zrobić w każdej dołek i wkładać po łyżeczce nadzienia.Pozostałe ciasto rozwałkować na 1 cm. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na zagłębieniach z
dżemem.Odstawić do wyrośnięcia . Gdy brioszki trochę podrosną posmarować
jajkiem rozkłóconym z odrobiną
mleka.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 minut do chwili,aż ładnie się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.
