Wykonanie
Olej rzepakowy i shaker dostałam dzięki portalowi Uroda i Zdrowie od organizatorów 3-letniej kampanii „Pokochaj
olej rzepakowy”. Ekspertem akcji jest Katarzyna Bosacka, która prowadzi program „Wiem co jem i wiem co kupuję”.Celem kampanii „Pokochaj
olej rzepakowy” jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych
oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej.
Olej , który dostałam już prawie wykorzystałam..zrobiłam babeczki i bułeczki z jego dodatkiem, usmażyłam
pieczarki do kotletów i smażyłam kotlety, zrobiłam również surówkę..
Olej rzepakowy zastosowałam również do pielęgnacji wysuszonych łokci i do zrobienia balsamu do ust..I zarówno w potrawach jak i jako dodatek do pielęgnacji ciała spisał się idealnie...poniżej możecie poczytać o zaletach i wykorzystaniach tego
oleju...Przepisy z wykorzystaniem tego
oleju i z użyciem shakera będą oczywiście na blogu..
Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje
oliwę z oliwek w lekkich sałatkach ze świeżych warzyw, które już za chwilę pojawią się na naszych stołach. Dzięki swoim właściwościom nie tylko wydobywa naturalny smak i aromat sałatki ale także jest źródłem wielu cennych składników odżywczych.Zastosowanie
oleju rzepakowego w sałatkach może być wielorakie – najprostszym sposobem jest polanie nim gotowej sałatki. Na jego bazie można przygotować lekkie sosy typu
winegret lub gęstsze z dodatkiem
jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do chrupiących przekąsek, jak np. nacios, foccaci czy
surowych warzyw. Niewiele osób wie, że wykorzystując
olej rzepakowy możemy w prosty sposób przygotować domowy
majonez. Dzięki olejowi rzepakowemu wiosenne sałatki będą smaczne, zdrowe i estetyczne, ciesząc oczy i podniebienie.
Olej rzepakowy, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien stać się stałym elementem naszej diety, ponieważ:ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród
olejów roślinnych,zawiera aż 10
razy więcej kwasów omega-3 niż
oliwa z oliwek,zawiera też cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ,ułatwia wchłanianie witamin zawartych w tłuszczach,stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A,łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne.PRAKTYCZNE PORADY DOTYCZĄCE
OLEJU RZEPAKOWEGOJAK PRZECHOWYWAĆPrzechowuj
olej w opakowaniu fabrycznym, dzięki
czemu dłużej zachowa trwałość i nie ulegnie potencjalnemu zanieczyszczeniu;Trzymaj
olej zamknięty w chłodnym i zacienionym miejscu, w dokładnie zakręconej butelce, żeby uchronić składniki przed utlenieniem.DO CZEGO UŻYWAĆDressingi
sałatkowe –
olej rzepakowy dobrze łączy się z
przyprawami, może być użyty do
sosów i
majonezów lub samodzielnie, do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie
oleju do sałatki jest bardzo wskazane;Smażenie – dzięki bardzo wysokiej temperaturze dymienia jest polecany do smażenia a dodatkowo łatwo odsącza się z potrawy, danie jest o 5 – 10% mniej kaloryczne;Pieczenie – zarówno do
pieczenia mięs (natrzeć nim
kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast; Zwłaszcza
olej rafinowany jest całkowicie neutralny
smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione
masło czy
margarynę w przepisach na słodkie wypieki;Przygotowywania potrawy dla dzieci – z powodzeniem zastępuje
masło w zupkach lub przecierach). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież
smakowych innowacji.JAK UŻYTKOWAĆEksperci zalecają spożycie 2 łyżek
oleju rzepakowego codziennie.Smaż tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na
oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości. Jeżeli chcesz, żeby Twoje potrawy były zdrowe nie zlewaj przestudzonego
oleju na później.
Olej rzepakowy i witaminy
Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę.,
między innymi:antyoksydanty[przeciwutleniacze]witaminę Kprowitaminę A [beta-karoten]Do twarzy:Jeśli cera ma tendencje do przesuszania się i pieczenia - wystarczy podgrzać odrobinę
oleju i posmarować nim twarz [nie wklepywać] i pozostawić na 20 -30 minut.
Maska odżywcza:Idealna dla każdego rodzaju skóry.Wymieszać 2 łyżki
jogurtu naturalnego z 1 łyżką
oleju rzepakowego, 1 łyżeczką
soku z cytryny lub
herbaty rumiankowej[ przy cerze suchej -nie dodawać
soku z cytryny].Nałożyć na twarz, omijając okolice oczu i ust.Zmyć po 20 minutach.Na całe ciało:
Olej rzepakowy można używać punktowo na wysuszoną skórę np.łokci-zastąpi tu tłusty krem.Łyżka
oleju rzepakowego w połączeniu z tą samą ilością
miodu będzie doskonałym balsamem odżywczym dla spierzchniętych na mrozie ust.
Banan zmiksowany z odrobiną
oleju świetna regenerująca maseczka na dekolt.Na dłonie:Jeśli chcesz zmiękczyć skórki przy paznokciach , zacznij manicure od kilkuminutowej ciepłej kąpieli rzepakowej dla rąk.Taka kąpiel wygładzi też i nawilży skórę.Moje dotychczasowe potrawy z wykorzystaniem
oleju..przepisy oczywiście będą na blogu..Babeczki marmurkowe
Zielona surówka
Proste bułeczki pszenne