Wykonanie
Potrawy smażone są bardzo często podstawą codziennych kulinariów. Kuchnia polska właśnie z tego względu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, ale też jedną z najbardziej ciężkich i kalorycznych. Są jednak sposoby na to, by
schabowy nie musiał ociekać stopiona
słoniną a babcine racuchy nie pochłaniały ogromnych ilości
oleju słonecznikowego. W tym celu wystarczy do kuchni wprowadzić inne składniki
olejowe, które idealnie nadają się tak samo do smażenia jak i innych form przygotowywania posiłków (zobacz więcej).Dietetycy od dawna zachwalają na przykład
olej kokosowy. To uniwersalny środek stosowany tak w kosmetyce jak i w kuchni. Można na nim smażyć, można dodawać go do
wywaru na zupę – zamiast
mięsa. Co więcej, można stosować go do wypieków i sałatek, nadaje się do koktajli, może być alternatywą dla niezdrowego
masła. Sam
olej kokosowy jest niskokaloryczny, przy tym wykazuje świetne właściwości termiczne – nie przypala potraw smażonych, jest łagodny w smaku, dzięki
czemu doskonale komponuje się z warzywami. Co więcej, posiada szereg właściwości zdrowotnych – obniża cholesterol, zawiera dobroczynne dla organizmu witaminy (A, D, E, K).Dużą popularnością cieszy się też
olej lniany. Stosuje się go identycznie jak
olej słonecznikowy, ale staje się on jego doskonałym zamiennikiem właśnie ze względu na właściwości zdrowotne. Okazuje się, że
olej lniany obniża poziom złego cholesterolu, jest też zbawienny dla całego układu pokarmowego – zawiera substancje śluzowe, dzięki
czemu jest swoista bariera ochronną. Dietetycy polecają go przede wszystkim sportowcom, kobietom w ciąży czy pacjentom cierpiącym na astmę i przewlekłe alergie.
Olej rzepakowy to kolejny z tych, który polecany jest zamiast tradycyjnego
oleju słonecznikowego. Można na nim smażyć, wykorzystywać do pieczenia czy jako składnik sałatek. Jest źródłem kwasów omega – 3 i omega – 6, zawiera ogromne pokłady witaminy E. Warto dodać, że potrawy, do których zostanie dodany
olej rzepakowy na dłużej utrzymają swoja trwałość.Warto jeszcze opisać
oleje, których zapewne nie powinniśmy stosować w kuchni. To
między innymi
olej palmowy, który zawiera sporą ilość niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych.