Wykonanie
Wciąż ktoś mnie upomina, że nie powinnam smażyć na
oliwie z oliwek.Spotkałam się kiedyś ze "specjalistką" od
oliwy z oliwek, która zapewniła mnie, że zanim
oliwa zaczyna dymić, można na niej spokojnie smażyć.Ilość płynących z
sieci głosów przeciwko smażeniu na
oliwie wciąż rośnie, mimo, że można znaleźć w
sieci tyleż samo chyba zwolenników smażenia na niej.A czy Wy smażycie na
oliwie z oliwek? Tak? Nie? Dlaczego?
Nie chcę pisać posta o wadach i zaletach
oliwy z oliwek, ani posta o
oleju rzepakowym czy innym. Wszystko to nie ma sensu, bo to wszystko już było, poza tym zdania na ten temat zawsze będą podzielone.Jednak jest kilka faktów, na które należy zwrócić uwagę podczas smażenia i o nich chciałabym Wam napisać, a
potem zaprosić do dyskusji, wyrażania własnej opinii i napisania czy smażycie na
oliwie z oliwek?
FAKT 1. Temperatura przygotowania potrawPodczas gotowania temperatura rośnie do 100 stopni celsjusza. To najwyższa temperatura - temperatura wrzenia i utrzymuje się ona podczas nawet długiego gotowania.Podczas smażenia na patelni tłuszcz osiąga temperaturę 200 stopni celcjusza, a czasem nawet jeszcze wyższą. Wzrasta ona do 220* i raczej utrzymuje się, nawet przy długi podgrzewaniu tłuszczu, przy czym niektóre tłuszcze
dymią i palą się podczas długiego smażenia, inne zachowują swoją strukturę na dłuższy czas.FAKT 2. Temperatura dymieniaCzyli temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić i przestaje się nadawać do spożycia. Jeśli na patelni tłuszcz zaczął się dymić, i nie ważne czy jest to
oliwa,
masło czy
smalec - dymiący tłuszcz wyrzucamy, ponieważ spalił się, jest niezdrowy i nie powinniśmy go jeść.Np.:
Oliwa z oliwek - temperatura dymienia 210*
Olej rzepakowy - temperatura dymienia - 160*
Olej ryżowy - temperatura dymienia - 250*FAKT 3. Tłuszcze nasycone i jednonienasyconeNajstabilniejsze w smażeniu są tłuszcze nasycone. Jednak wiadomo, że nie cieszą się dobrą opinią dietetyków. Obecnie sama uczestniczę w kilkumiesięcznym kursie zdrowego żywienia i dietetyki, i nasza dyskusja na temat tłuszczów nasyconych była podzielona. Tłuszcze nasycone to np.
smalec,
olej kokosowy czy
palmowy. I to są najlepsze tłuszcze do smażenia.Jednak będąc na diecie i chcąc zdrowo się odżywiać, każdy z Was wie, że smażenie powinno być sporadyczne i krótkie. To oznacza, że nie pozostawiamy na patelni nic na długie smażenie. Nie smażymy mielonych przez 20 minut na wolnym ogniu w głębokim tłuszczu. Nie smażymy frytek w tłuszczu. Nie zatapiamy w skwierczącym tłuszczu
krewetek w cieście. Bo my się tutaj odchudzamy. Blog Dietetycznie Siostro to sposoby i pomysły na schudnięcie, dlatego smażenie w moich przepisach zawsze jest krótkie, a to sprawia, że
mogę używać również tłuszczów jednonienasyconych.Najlepszym tłuszczem jednonienasyconym do krótkiego smażenia jest
olej ryżowy, co wynika z temperatury dymienia. Następnie
oliwa z oliwek, a i
olej rzepakowy rownież się nadaje, jednak poleca się go dodawać raczej do gotowania.FAKT 4. ZaletyKażdy tłuszcz jedzony w niewielkiej ilości przynosi pewne korzyści dla funkcjonowania organizmu. Nie należy całkowicie usuwać tłuszczu z diety. Tłuszcz pomaga we wchłanianiu witamin do organizmu podczas jedzenia.FAKT 5. Rafinowane i nierafinowaneWybieramy
oleje nierafinowane - tłoczone na zimno, metodą mechaniczną. Zaczowują najwięcej wartości odżywczych, witaminy E, mają najwyższą jakość.PODSUMOWUJĄCSmażymy krótko, pilnując aby tłuszcz się nie przegrzał i możemy to robić stosując
oliwę z oliwek.Tak robię to ja w moich przepisach. Jestem otwarta na konstruktywną dyskusję i bardzo ciekawa Waszego zdania.
Zapraszam Was do wypowiedzi.Rozprawmy się w końcu z
mitami oraz dowiedzmy się - kto smaży lub nie smaży i na czym!Umieram z ciekawości!Piszcie komentarze, które w pełni uzasadniają Waszą wypowiedź. Mogą być mega długie, lub krótkie i konkretne - wszystkie przeczytam do niedzieli wieczorem, a rano w poniedziałek wybiorę najlepszy moim zdaniem komentarz i osobę, która go udzieli nagrodzę dwupłytowym zestawem DVD "Joga&Fitness dla początkujących". Przesyłkę wyślę w poniedziałek, więc ten zestaw może stać się dobrym prezentem na Dzień
Matki. Przy komentarzu zostawcie maila do siebie, zestaw wyślę na teren Polski. Tak więc czekam na Wasze opinie dotyczące smażenia na
oliwie z oliwek, oraz chciałabym wiedzieć czy Wy też jej używacie, a jeśli nie, to czego używacie do smażenia i dlaczego.
POZDRAWIAM SIOSTRY!