Wykonanie


Szybkie i lekkie podejście do kuchni to u mnie w domu myśl przewodnia. Nie mam na myśli kuchni niskokalorycznej i lekkostrawnej. Na taką przyjdzie jeszcze czas na starość.
Póki co w domu rządzi mi
makaron,
mięso i
sery. Przez lekkie podejście mam na myśli to, że nad potrawami nie główkuję nie wiadomo ile a gotowanie jest mega przyjemnością.W tym przepisie wyjątkowo nie znajdziecie
mięsa bo chciałam podkreślić smak warzyw. Takie dania rzadko goszczą na naszym
stole bo wielokrotnie
pisałam, że mój mąż to typowy mięsożerca. Tym razem takie danie jednak wpadło a to za sprawą portalu daucyinspiruje.pl na którym przez najbliższy czas znajdziecie masę moich przepisów. Będzie smacznie!Składniki:300g ugotowanego al dente
makaronu (ja użyłam lumiconi – muszli, ale równie dobrze może to być penne lub świderki)1 opakowanie fit mix warzywa na parę d’aucy (
kalafior,
marchew,
groszek cukrowy)2-3
szalotki posiekane i zeszklone na niewielkiej ilości
masła200g
śmietany kremówki 30%3
jajkapół łyżeczki
gałki muszkatołowejsól i
biały pieprz do smaku200g tartego
sera mozzarellapół pęczka
natki pietruszki posiekanej
Makaron oraz warzywa (zamrożone) i
szalotkę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy.
Śmietanę,
jajka,
przyprawy i połowę tartego
sera mieszamy dokładnie i zalewamy przygotowane wcześniej
makaron i warzywa. Z wierzchu posypujemy resztą
sera i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 220 stopniach.Po wyjęciu z pieca posypujemy
natką i podajemy.