Wykonanie


Lekko słony
kalafior przeplatający się ze
słodyczą chrupiących
migdałów, smak nie do opisania po prostu trzeba spróbować.Składniki:1 duży
kalafior2
jaja ugotowane na twardo1 mała filiżanka sparzonych
migdałów i obranych ze skórki1/2 kostki
masła1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 mała łyżeczka
cukrusólKalafior dzielimy na duże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut, powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na lekko zrumienione
masło sypiemy pokrojone w niezbyt duże kawałki
migdały i na nie wielkim ogniu rumienimy, często mieszając.

Prażenie
migdałów..............................................................Gdy nabiorą złoto-brązowej barwy, oprószamy
cukrem i po minucie zestawiamy z ognia.
Jaja drobno siekamy i wykładamy na środek talerza, a na około obsypujemy
natką pietruszki. Ugotowany
kalafior dokładnie odsączamy i układamy różyczki na przygotowanym talerzu.

Układanie
kalafiora na posiekanych jajach..............................................Całość polewamy
masłem z prażonymi
migdałami. Podajemy gorący. Smacznego !
Kalafior ~~przysmak Sułtana~~.......................................................