ßßß Cookit - przepis na Kalafior ~~przysmak Sułtana~~

Kalafior ~~przysmak Sułtana~~

nazwa

Wykonanie

Lekko słony kalafior przeplatający się ze słodyczą chrupiących migdałów, smak nie do opisania po prostu trzeba spróbować.
Składniki:
1 duży kalafior
2 jaja ugotowane na twardo
1 mała filiżanka sparzonych migdałów i obranych ze skórki
1/2 kostki masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała łyżeczka cukru
sól
Kalafior dzielimy na duże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut, powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na lekko zrumienione masło sypiemy pokrojone w niezbyt duże kawałki migdały i na nie wielkim ogniu rumienimy, często mieszając.
Prażenie migdałów..............................................................
Gdy nabiorą złoto-brązowej barwy, oprószamy cukrem i po minucie zestawiamy z ognia. Jaja drobno siekamy i wykładamy na środek talerza, a na około obsypujemy natką pietruszki. Ugotowany kalafior dokładnie odsączamy i układamy różyczki na przygotowanym talerzu.
Układanie kalafiora na posiekanych jajach..............................................
Całość polewamy masłem z prażonymi migdałami. Podajemy gorący. Smacznego !
Kalafior ~~przysmak Sułtana~~.......................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/07/Kalafior-przysmak-Sultana.html