Wykonanie
Składniki2 porcje300 g dyni5 łyżek
masła3
cebulki szalotki1/3 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowej150 g
makaronu np. fettuccine, spaghetti80 ml
śmietanki 30% lub 18%2 łyżki posiekanej
natki pietruszki5 łyżek tartego
parmezanuPrzygotowanieOdkroić skórę z dyni, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu, roztopić połowę
masła, dodać pokrojone w kosteczkę
cebulki, doprawić
solą i zeszklić je gotując pod przykryciem przez ok. 10 minut.Dodać resztę
masła oraz pokrojoną
dynię, doprawić
solą i
gałką muszkatołową. Przykryć i dusić powoli przez około 15 - 30 minut, do miękkości dyni.Ugotować
makaron w osolonej wodzie, zachowując ok. pół szklanki
wody. Do naczynia z
dynią dodać
śmietankę,
natkę pietruszki i 2 łyżki tartego
parmezanu. Wymieszać i w razie potrzeby dodać
wodę z
makaronu aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu.Dodać
makaron, doprawić
solą,
pieprzem, wymieszać. Rozłożyć na dwa talerze, posypać pozostałym
parmezanem.