Wykonanie
Makaron w sosie
śmietankowo-maślanym z dodatkiem
parmezanu.Jedno z najprostszych dań
makaronowych w wersji włoskiej czyli pasta Alfreda.Któż z nas nie pamięta pysznego , domowego
makaronu krajanki polanego stopionym masełkiem?
Fettuccine Alfreda to zupełnie podobne danie tyle tylko, że wzbogacone
kremową śmietanką i
parmezanem. Należy ono do klasyki kuchni włoskiej, ma swoje korzenie i historię…………Można dodać do niego odrobinę
czosnku, zieloną
pietruszkę kawałeczki podsmażonego
kurczaka. Pastę Alfreda można przygotować również bez
śmietany. Ugotowany , przecedzony, gorący
makaron miesza się z
masłem i
parmezanem, dodaje się odrobinę gorącej
wody /z gotowanego makaronu/ i
miesza się do momentu rozpuszczenia
masła i
sera, czyli utworzenia
maślanego sosiku.Składniki:
makaron fettuccine/ lub dowolna krajanka/ 400 g
masło 3 łyżkistarty
parmezan 80 g
śmietana kremówka 250 ml
gałka muszkatołowa 2 szczypty
sólświeżo zmielony
pieprzzielona
pietruszka do smakudo dekoracjiWykonanie:
Zagotować
wodę, wrzucić
makaron i ugotować go al dente, zgodnie z przepisem.W międzyczasie gdy gotuje się
makaron rozgrzać
masło na patelni,wlać
śmietankę i mieszając gotować 2-3 minuty.Dodać szczyptę
gałki muszkatołowej ,
pieprz i
sólOdcedzony
makaron wsypać na patelnię z sosem , posypać połową
sera, dokładnie wymieszać. Jeśli wymaga doprawić do smaku.Podawać posypany
parmezanem i świeżo zmielonym
pieprzem.
Makaron ozdobić zieloną
pietruszką.