ßßß
Makaron w sosie śmietankowo-maślanym z dodatkiem parmezanu.Jedno z najprostszych dań makaronowych w wersji włoskiej czyli pasta Alfreda.Któż z nas nie pamięta pysznego , domowego makaronu krajanki polanego stopionym masełkiem?
Fettuccine Alfreda to zupełnie podobne danie tyle tylko, że wzbogacone kremową śmietanką i parmezanem. Należy ono do klasyki kuchni włoskiej, ma swoje korzenie i historię…………Można dodać do niego odrobinę czosnku, zieloną pietruszkę kawałeczki podsmażonego kurczaka. Pastę Alfreda można przygotować również bez śmietany. Ugotowany , przecedzony, gorący makaron miesza się z masłem i parmezanem, dodaje się odrobinę gorącej wody /z gotowanego makaronu/ i miesza się do momentu rozpuszczenia masła i sera, czyli utworzenia maślanego sosiku.Składniki:makaron fettuccine/ lub dowolna krajanka/ 400 gmasło 3 łyżkistarty parmezan 80 gśmietana kremówka 250 mlgałka muszkatołowa 2 szczyptysólświeżo zmielony pieprzzielona pietruszka do smakudo dekoracjiWykonanie:
Zagotować wodę, wrzucić makaron i ugotować go al dente, zgodnie z przepisem.W międzyczasie gdy gotuje się makaron rozgrzać masło na patelni,wlać śmietankę i mieszając gotować 2-3 minuty.Dodać szczyptę gałki muszkatołowej , pieprz i sólOdcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem , posypać połową sera, dokładnie wymieszać. Jeśli wymaga doprawić do smaku.Podawać posypany parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.Makaron ozdobić zieloną pietruszką.