Wykonanie

Za sprawą nowej książki z przepisami kuchni włoskiej w mojej kuchni powstaje ostatnio masę dań z
makaronem w roli głównej. Nie za bardzo mam czas aby stać w kuchni godzinami dlatego przepisy na dania jednogarnkowe wygrywają. Zapiekanka makaronowa z
szynką to jeden z tych przepisów, które zawsze wykorzystuję gdy muszę wyczyścić lodówkę. Końcówka
szynki i końcówki
żółtego sera zawsze na koniec tygodnia leżą w lodówce i nie ma chętnych żeby je dokończyć. Dlatego powstają różnego typu zapiekanki i dania jednogarnkowe.

Wiele razu
pisałam, że jestem zwolennikiem domowego
makaronu. Jednak nie zawsze taki świeżo przygotowany
makaron nadaje się do każdego dania. Przepisy na zapiekanki
makaronowe, które ja znam opierają się na nieugotowanym, suszonym
makaronie. Do nich idealnie nadaje się
makaron np
Malma, produkowany z pszenicy durum.


Zapiekanka makaronowa z
szynką to jedno z tych dań, które w zasadzie robią się same. Wystarczy kilka składników, które zdecydowanie każdy z Was ma w lodówce i szafce, chwila cierpliwości i obiad dla 4 osób jest gotowy.Składniki (dla 4 osób):350g
makaronu typu świderki200g
szynki gotowanej lub wędzonej200g tartego
żółtego sera np gouda1-2
szalotki200g
śmietany kremówki 30%3
jajka rozmiar M2-3 łyżki tartego
parmezanułyżka
masła klarowanegopół pęczka
natki pietruszkisól i
pieprz do smakuPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach.
Szalotkę obieramy i siekamy drobno.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.Do naczynia żaroodpornego wsypujemy nieugotowany
makaron, dodajemy
szynkę. Mieszamy.
Śmietanę,
jajka,
szalotkę,
parmezan oraz połowę posiekanej
natki mieszamy w misce. Doprawiamy delikatnie
solą i
pieprzem. Zalewamy przygotowany wcześniej
makaron. Na wierzch sypiemy starty
żółty ser.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy resztą
natki pietruszki. Przekładamy na talerze.