ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z szynką i żółtym serem

Zapiekanka makaronowa z szynką i żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Za sprawą nowej książki z przepisami kuchni włoskiej w mojej kuchni powstaje ostatnio masę dań z makaronem w roli głównej. Nie za bardzo mam czas aby stać w kuchni godzinami dlatego przepisy na dania jednogarnkowe wygrywają. Zapiekanka makaronowa z szynką to jeden z tych przepisów, które zawsze wykorzystuję gdy muszę wyczyścić lodówkę. Końcówka szynki i końcówki żółtego sera zawsze na koniec tygodnia leżą w lodówce i nie ma chętnych żeby je dokończyć. Dlatego powstają różnego typu zapiekanki i dania jednogarnkowe.
Wiele razu pisałam, że jestem zwolennikiem domowego makaronu. Jednak nie zawsze taki świeżo przygotowany makaron nadaje się do każdego dania. Przepisy na zapiekanki makaronowe, które ja znam opierają się na nieugotowanym, suszonym makaronie. Do nich idealnie nadaje się makaron np Malma, produkowany z pszenicy durum.
Zapiekanka makaronowa z szynką to jedno z tych dań, które w zasadzie robią się same. Wystarczy kilka składników, które zdecydowanie każdy z Was ma w lodówce i szafce, chwila cierpliwości i obiad dla 4 osób jest gotowy.
Składniki (dla 4 osób):
350g makaronu typu świderki
200g szynki gotowanej lub wędzonej
200g tartego żółtego sera np gouda
1-2 szalotki
200g śmietany kremówki 30%
3 jajka rozmiar M
2-3 łyżki tartego parmezanu
łyżka masła klarowanego
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę obieramy i siekamy drobno. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy nieugotowany makaron, dodajemy szynkę. Mieszamy. Śmietanę, jajka, szalotkę, parmezan oraz połowę posiekanej natki mieszamy w misce. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Zalewamy przygotowany wcześniej makaron. Na wierzch sypiemy starty żółty ser.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy resztą natki pietruszki. Przekładamy na talerze.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/zapiekanka-makaronowa-szynka-zoltym-serem