Wykonanie
Dziś szybki, niewymagający, ale za to bardzo pyszny przepis. Jesień obfituje w zimne dni, dlatego na moim
stole często goszczą ciepłe śniadania czy kolacje. Jeśli lubicie
pieczarki, to naprawdę zachęcam do spróbowania. Zapiekane ciabatty faszerowane
pieczarkami w sosie kebab-gyros, to idealna szybka propozycja, która nada się również na niespodziewane przyjęcie czy kibicowanie przed telewizorem. Spróbujcie.
Składniki:2 ciabatty3 duże
pieczarki1 mała
szalotka1/2 plasterka dowolnego
żółtego sera1 łyżka sosu kebab-gyros1-2 łyżeczki
masłaodrobina zielonej
natki pietruszkisól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W ciabattach robimy nacięcia na kształt
rąbu, wydrążamy środek w obrąbie figury.
Pieczarki obieramy i kroimy kostkę.
Szalotkę również kroimy w kostkę.
Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną
masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem (przyprawiamy po wierzchu z solniczki i pieprzniczki). Smażymy, mieszając około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy łyżkę sosu kebab-gyros, szybko mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy patelnię z ognia.Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze dwie ciabatty. Na wierzch każdej dajemy odrobinę
żółtego sera (można zrobić kratkę jak na zdjęciu).Faszerowane ciabatty wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż
ser zacznie topnieć.Podajemy od razu z zieloną
natką pietruszki (ilość według uznania).
Smacznego