ßßß
Witam wszystkich w sobotnie popołudnie! Dzisiaj na obiad przygotowałam makaron z kurkami i duszonym schabem. Wszystko to polane delikatnym, śmietanowym sosem. Uwielbiam kurki, więc nie mogłam sobie pozwolić na to, aby ich na coś nie wykorzystać. Wczoraj z Rafałem robiliśmy pizze m.in właśnie z kurkami. Zdjęć nie ma bo wszyscy byli za bardzo głodni .... no i nic nie zostało! Postaram się ją jeszcze kiedyś zrobić.Składniki:opakowanie makaronu Pappardelleok. 400 g schabu250 ml. śmietany kremówkipół cebuli2 filiżanki kurekpieprz, sóltrochę natki pietruszki, oregano2 ząbki czosnku2 łyżki masłapół filiżanki tartego parmezanuCebulę kroimy drobno i szklimy na patelni. Schab kroimy w cienkie paski. Solimy, pieprzymy i dodajemy do cebuli - smażymy pod przykryciem. Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę i trochę wody (ok. pół filiżanki). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40 minut - aż mięsko będzie miękkie (co jakiś czas sprawdzamy i podlewamy mięso wodą). W międzyczasie myjemy kurki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Podsmażamy kurki dodając trochę soli i pieprzu. Pod koniec dorzucamy pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy z gazu.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy sosik do smaku (sól, pieprz, oregano).Na talerzu układamy makaron, na to schab i sos, a na koniec kurki. Całość posypujemy otartym parmezanem i natką pietruszki.Smacznego!