Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 400 gramów
jajka 2 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
żółty ser tarty 4 łyżek stołowych
natka pietruszki, gałązki według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
gałka muszkatołowa według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki pokroić na małe kawałki i gotować do miękkości(ok.15 minut) w osolonej wodzie, odcedzić i zagnieść na gładką masę. Dodać połowę
masła,
żółtka i połowę
sera. Doprawić do smaku
pieprzem,
solą i tartą gałką.
Białka ubić na sztywną pianę i przełożyć do masy ziemniaczanej i przemieszać. Foremki natłuścić i obsypać
bułką tartą. Wypełnić przygotowaną masą, posypać resztą
sera i obłożyć pozostałym
masłem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Porcje sufletu udekorować
natką pietruszki.Uwagi:
Ziemniaki można też ugotować w mundurkach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Zapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: