ßßß Cookit - przepis na Suflet ziemniaczany

Suflet ziemniaczany

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 400 gramów
jajka 2 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
żółty ser tarty 4 łyżek stołowych
natka pietruszki, gałązki według uznania
sól według uznania
pieprz biały według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki pokroić na małe kawałki i gotować do miękkości(ok.15 minut) w osolonej wodzie, odcedzić i zagnieść na gładką masę. Dodać połowę masła, żółtka i połowę sera. Doprawić do smaku pieprzem, solą i tartą gałką. Białka ubić na sztywną pianę i przełożyć do masy ziemniaczanej i przemieszać. Foremki natłuścić i obsypać bułką tartą. Wypełnić przygotowaną masą, posypać resztą sera i obłożyć pozostałym masłem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Porcje sufletu udekorować natką pietruszki.
Uwagi:
Ziemniaki można też ugotować w mundurkach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5025/Suflet-ziemniaczany