Wykonanie


Warsztaty z Boschem wzbogaciły mój zeszyt o kilka całkiem fajnych przepisów na sałatki. Pierwszą, którą Wam zaserwuję zawiera świeże
truskawki, białe i
zielone szparagi,
pomidorki koktajlowe,
ogórki i
jajka przepiórcze. Nie pozostaje Ci,
drogi czytelniku nic innego jak wyruszenie na targ po składniki i do dzieła!

Wyobraźcie sobie więc ciepły dzień. Balkon lub ogród. Taką
sałatkę na
stole i do tego lemoniada. Prawda, że od razu chłodniej?

Składniki:1 mały pęczek białych
szparagów1 mały pęczek
zielonych szparagów12 świeżych
truskawek – pokrojonych na ćwiartki1 opakowanie mieszanki
sałat np Fit and Easy Weekend12
pomidorków koktajlowych – pokrojonych na ćwiartki lub połówkipół świeżego
ogórka – obranego i pozbawionego nasion, pokrojonego na mniejsze części8 ugotowanych jaj przepiórczych -obranych i pokrojonych na ćwiartki1
pierś z kurczaka – wędzona lub grillowana (doprawiona
solą,
pieprzem), ostudzona i pokrojona w kostkęSos:4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
musztardy francuskiej2
dymki ze
szczypiorkiem1 ząbek
czosnku50ml
bulionu warzywnegosok z połowy
cytrynysólpieprz czarnycukierSzparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej wodzie z odrobiną
cukru. Wystudzić.
Sałaty wymieszać w misce ze
szparagami,
ogórkiem, cząstkami
truskawek i
pomidorków koktajlowych oraz z pokrojonym
kurczakiem.Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem skropić
sałatkę i udekorować
jajkami przepiórczymi.