ßßß

Warsztaty z Boschem wzbogaciły mój zeszyt o kilka całkiem fajnych przepisów na sałatki. Pierwszą, którą Wam zaserwuję zawiera świeże truskawki, białe i zielone szparagi, pomidorki koktajlowe, ogórki i jajka przepiórcze. Nie pozostaje Ci, drogi czytelniku nic innego jak wyruszenie na targ po składniki i do dzieła!
Wyobraźcie sobie więc ciepły dzień. Balkon lub ogród. Taką sałatkę na stole i do tego lemoniada. Prawda, że od razu chłodniej?
Składniki:1 mały pęczek białych szparagów1 mały pęczek zielonych szparagów12 świeżych truskawek – pokrojonych na ćwiartki1 opakowanie mieszanki sałat np Fit and Easy Weekend12 pomidorków koktajlowych – pokrojonych na ćwiartki lub połówkipół świeżego ogórka – obranego i pozbawionego nasion, pokrojonego na mniejsze części8 ugotowanych jaj przepiórczych -obranych i pokrojonych na ćwiartki1 pierś z kurczaka – wędzona lub grillowana (doprawiona solą, pieprzem), ostudzona i pokrojona w kostkęSos:4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka musztardy francuskiej2 dymki ze szczypiorkiem1 ząbek czosnku50ml bulionu warzywnegosok z połowy cytrynysólpieprz czarnycukierSzparagi obrać i ugotować (każdy rodzaj osobno) we wrzącej wodzie z odrobiną cukru. Wystudzić.Sałaty wymieszać w misce ze szparagami, ogórkiem, cząstkami truskawek i pomidorków koktajlowych oraz z pokrojonym kurczakiem.Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem skropić sałatkę i udekorować jajkami przepiórczymi.