ßßß Cookit - przepis na Grillowany łosoś z czarnym pieprzem i czosnkiem na zielonych szparagach

Grillowany łosoś z czarnym pieprzem i czosnkiem na zielonych szparagach

nazwa

Wykonanie

Rozleniwiłam się, to fakt...w pracy ukrop, ciężko pracować...w domu ukrop..ciężko się skupić i komu chce się piec czy gotować? zbieram jednak siły na prawidłowe funkcjonowanie i postanawiam zacząć blogowanie po długim urlopie, choć przydałby się kolejny:) Dziś zapraszam na najlepszego łososia na szparagach...najlepszego, ponieważ z rybami jestem na bakier a ten udał się wyśmienicie, do tego chrupiące szparagi, które uwielbiam!
przepis własny
Składniki: na 3 porcje
400g łososia
czarny pieprz
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól do smaku
1 pęczek zielonych szparag
drobno pokrojony szczypiorek
Sałata + dresing
mix sałat
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka ziół do sałatek (Kamis )
sok z jednej cytryny
Składniki dresingu połączyć razem i zmiksować, odstawić do lodówki.
Wstawić wodę lekko osoloną na szparagi.
Łososia podzielić na 3 porcje. Pieprz roztłuc w moździerzu, dodać czosnek i dokładnie wymieszać marynatę, natrzeć nią łososia i pozostawić na 15 minut w lodówce. Rozgrzać piekarnik lub jak u mnie elektrycznego grilla, włożyć płaty łososia i grlillować ok 10 minut. W tym czasie na wrzątek wrzucić szparagi- blanszować je tylko 3 minuty ( będą chrupiące ), przełożyć do lodowatej wody i wyłożyć łyżką cedzakową do świeżego naczynia.
Na talerzu ułożyć przekrojone zielone szparagi, na nie wyłożyć garść sałaty i połówki pomidorków koktajlowych, polać łyżką dresingu i ułożyć gorącego grillowanego łososia, posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/06/grillowany-osos-z-czarnym-pieprzem-i.html