ßßß Cookit - przepis na Łosoś z piekarnika

Łosoś z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Łosoś to rybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia.
Składniki:
800 g filetu łososia norweskiego ze skórą
Marynata do ryby:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka miodu
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju z pestek dyni
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz czarny młotkowany do smaku
Przygotowanie:
Łososia przekroić na 4 porcje. Składniki marynaty połaczyć i zalać nią rybę, pozostawićć pod przykryviem na około 3-4 godziny. Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do grilowania, polać pozostałą marynatą. Piec w piekarniku z opcją grill nastawionym na 170 C prze około 20 minut.
Łososia podałam z gotowabtm ryzem ze szczypoirkiem i sosem , który powstał w trakcie pieczenia z marynaty. Życzę smacznego
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/03/osos.html