Wykonanie
Łosoś to
rybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia.
Składniki:800 g filetu
łososia norweskiego ze skórąMarynata do
ryby:sok z 1
cytryny1 łyżeczka
miodu3 łyżki
octu winnego3 łyżki
oleju z pestek dyni2 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1/3 łyżeczki
papryki słodkiej1/3 łyżeczki
cynamonusól i
pieprz czarny młotkowany do smakuPrzygotowanie:
Łososia przekroić na 4 porcje. Składniki marynaty połaczyć i zalać nią
rybę, pozostawićć pod przykryviem na około 3-4 godziny.
Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do grilowania, polać pozostałą marynatą. Piec w piekarniku z opcją grill nastawionym na 170 C prze około 20 minut.
Łososia podałam z gotowabtm
ryzem ze
szczypoirkiem i sosem , który powstał w trakcie pieczenia z marynaty. Życzę smacznego