ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam przepis to od razu wiedziałam, że na pewno go przetestuję. Uwielbiam pistacje!
Składniki:
uda drobiowe: 6 szt.
pistacje, bez łupinek, rozgniecione i posiekane: 30 g
pomarańcze: 2 szt.
masło 82%: 150 g
kolendra w ziarnach: 15 g
cukier: 10 g
suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski, razem z oliwą: 80 g
limonka: 1 szt.
jogurt naturalny: 100 g
chudy ser twarogowy: 100 g
ziemniaki, umyte, nieobrane i pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm): 6 szt.
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę: 0,5 szt.
woda do podlania sosu: odrobina
Uda: Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone pomidory i pokruszone pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy solą i białym pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku kurczaka rozkładamy farsz z pomidorów i pistacji. Udka zwijamy w rulony i odstawiamy. Z folii aluminiowej odrywamy 6 takich samych kawałków. Na kawałek folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt cukierka) i odcinamy nadmiar folii. Czynność powtarzamy z pozostałymi udkami.
Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Ziemniaki: Z folii aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków. Na kawałki folii wylewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Ziemniaki równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego masła, doprawiamy solą i kilkoma ziarenkami kolendry. Zawijamy folię dość ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby masło nie wyciekło podczas pieczenia. Zawinięte w folię udka i ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut.
Dip twarogowy: Do miseczki wkładamy pokruszony ser twarogowy, dodajemy jogurt naturalny i cebulę. Całość doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Ucieramy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Sos pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wycinamy cząstki miąższu z obu pomarańczy. Z części pomarańczy, które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki.
Do rozgrzanego garnka wsypujemy cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go wodą. Gdy woda trochę odparuje, a karmel zrobi się gęsty, dodajemy sok z pomarańczy i kawałki pomarańczy. Dodajemy suszoną kolendrę. Mieszamy. Dodajemy trochę skórki i sok z ½ limonki. Dolewamy odrobinę wody, czekamy, aż się zagotuje.
Mieszamy za pomocą trzepaczki. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. Doprawiamy odrobiną soku z limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).
Wyciągamy kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż mięso wchłonie sos. Wyciągamy dip twarogowy z lodówki. Delikatnie odwijamy folię z kurczaka i ziemniaków. Na talerz wykładamy ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części. Na dno talerza wylewamy porcję sosu pomarańczowego. Układamy na nim kurczaka, którego polewamy sosem pomarańczowym. Dip twarogowy wykładamy na ziemniaki.
Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pieczony-kurczak-z-pistacjami