Wykonanie

Jak tylko zobaczyłam przepis to od razu wiedziałam, że na pewno go przetestuję. Uwielbiam
pistacje!

Składniki:uda drobiowe: 6 szt.
pistacje, bez łupinek, rozgniecione i posiekane: 30 g
pomarańcze: 2 szt.
masło 82%: 150 g
kolendra w ziarnach: 15 g
cukier: 10 g
suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski, razem z
oliwą: 80 g
limonka: 1 szt.
jogurt naturalny: 100 gchudy
ser twarogowy: 100 g
ziemniaki, umyte, nieobrane i pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm): 6 szt.
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę: 0,5 szt.
woda do podlania sosu: odrobinaUda:
Udka kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i trybujemy, czyli oddzielamy
mięso od kości – najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry.
Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa (
mięso będziemy zawijać w rulony). Pokrojone
pomidory i pokruszone
pistacje dokładnie mieszamy. Udka posypujemy
solą i
białym pieprzem z jednej strony. Na każdym kawałku
kurczaka rozkładamy farsz z
pomidorów i
pistacji. Udka zwijamy w rulony i odstawiamy. Z folii aluminiowej odrywamy 6 takich samych kawałków. Na kawałek folii wylewamy odrobinę
oliwy z
suszonych pomidorów, rozsmarowujemy ją na całej powierzchni, następnie zawijamy
udo kurczaka w folię, końce skręcamy (tworząc kształt
cukierka) i odcinamy nadmiar folii. Czynność powtarzamy z pozostałymi udkami.Na rozgrzaną suchą patelnię wkładamy uda w folii i smażymy przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Ziemniaki: Z folii aluminiowej odcinamy 6 równej wielkości kawałków. Na kawałki folii wylewamy odrobinę
oliwy z
suszonych pomidorów, rozsmarowujemy na całej powierzchni.
Ziemniaki równomiernie rozkładamy na kawałkach folii, na
ziemniaki nakładamy cienkie plastry zmrożonego
masła, doprawiamy
solą i kilkoma ziarenkami
kolendry. Zawijamy folię dość ściśle przy samych ziemniakach, końcówki folii zawijamy do góry, aby
masło nie wyciekło podczas pieczenia. Zawinięte w folię udka i
ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut.Dip
twarogowy: Do miseczki wkładamy pokruszony
ser twarogowy, dodajemy
jogurt naturalny i
cebulę. Całość doprawiamy mielonym
białym pieprzem i
solą. Ucieramy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.Sos
pomarańczowy:
Pomarańcze myjemy, obieramy, ścinając skórkę wraz z białymi błonkami. Następnie wycinamy cząstki miąższu z obu
pomarańczy. Z części
pomarańczy, które nam pozostały po wycięciu miąższu, wyciskamy sok do miseczki.Do rozgrzanego garnka wsypujemy
cukier, czekamy chwilę aż się rozpuści, następnie zalewamy go
wodą. Gdy
woda trochę odparuje, a karmel
zrobi się gęsty, dodajemy sok z
pomarańczy i kawałki
pomarańczy. Dodajemy suszoną
kolendrę. Mieszamy. Dodajemy trochę skórki i sok z ½
limonki. Dolewamy odrobinę
wody, czekamy, aż się zagotuje.Mieszamy za pomocą trzepaczki. 50 g
masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy stopniowo do sosu, cały czas mieszamy. Doprawiamy odrobiną
soku z limonki. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do uzyskania jednolitej, zawiesistej konsystencji).Wyciągamy
kurczaka z piekarnika, czekamy mniej więcej 10 minut, aż
mięso wchłonie sos. Wyciągamy dip
twarogowy z lodówki. Delikatnie odwijamy folię z
kurczaka i
ziemniaków. Na talerz wykładamy
ziemniaki, udka kroimy na mniejsze części. Na dno talerza wylewamy porcję sosu
pomarańczowego. Układamy na nim
kurczaka, którego polewamy sosem
pomarańczowym. Dip
twarogowy wykładamy na
ziemniaki.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl