Wykonanie
...kocham, kocham, kocham! Przepisów na nie w
sieci mnóstwo, dołączę kolejny ;) Zazwyczaj robię większą ilość na 2 obiady. Połowę zamrażam.

Składniki:50 dag
ziemniaków50 dag
sera twarogowego (u mnie chudy)4 średnie
cebule1/2 łyżeczki
soli i
pieprzu białego2
cebule obrane i podsmażone na złoto jako dodatek do pierogów.
Ziemniaki obieram i gotuję w posolonej wodzie.
Cebule obieram, kroję w kostkę podsmażam w 2 łyżkach
oleju, tak by się tylko zeszkliła.
Twaróg przeciskam przez praskę jeśli to konieczne. Kupiłam w kostce i wystarczyło tylko rozgnieść ręką. Ugotowane
ziemniaki przeciskam przez praskę, odstawiam do przestudzenia, następnie dodaję
twaróg,
cebulę i przyprawiam. Farsz mieszam do połączenia składników.

Odcinam kawałek ciasta, wałkuję cienko, wycinam szklanką kółka, nakładam łyżeczkę farszu zlepiam, i tak do wykorzystania całego farszu i ciasta.


Pierogi układam na desce obsypanej
mąką, by się nie przykleiły. 1/2 pierogów mrożę a drugą połówkę gotuję na obiad. Do większego garnka lub rondelka wlewam 3 litry
wody, nie
solę, ponieważ i ciasto i farsz są już słone. Do wrzątku wkładam pierogi, mieszam aż wypłyną. Gotuję minutę od zagotowania na małym ogniu. Ściągam garnek z ognia i wyciągam pierogi łyżką cedzakową. Podaję posypane upieczoną wcześniej
cebulką.

Pyszne!