ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

...kocham, kocham, kocham! Przepisów na nie w sieci mnóstwo, dołączę kolejny ;) Zazwyczaj robię większą ilość na 2 obiady. Połowę zamrażam.
Składniki:
50 dag ziemniaków
50 dag sera twarogowego (u mnie chudy)
4 średnie cebule
1/2 łyżeczki soli i pieprzu białego
2 cebule obrane i podsmażone na złoto jako dodatek do pierogów.
Ziemniaki obieram i gotuję w posolonej wodzie. Cebule obieram, kroję w kostkę podsmażam w 2 łyżkach oleju, tak by się tylko zeszkliła. Twaróg przeciskam przez praskę jeśli to konieczne. Kupiłam w kostce i wystarczyło tylko rozgnieść ręką. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, odstawiam do przestudzenia, następnie dodaję twaróg, cebulę i przyprawiam. Farsz mieszam do połączenia składników.
Odcinam kawałek ciasta, wałkuję cienko, wycinam szklanką kółka, nakładam łyżeczkę farszu zlepiam, i tak do wykorzystania całego farszu i ciasta.
Pierogi układam na desce obsypanej mąką, by się nie przykleiły. 1/2 pierogów mrożę a drugą połówkę gotuję na obiad. Do większego garnka lub rondelka wlewam 3 litry wody, nie solę, ponieważ i ciasto i farsz są już słone. Do wrzątku wkładam pierogi, mieszam aż wypłyną. Gotuję minutę od zagotowania na małym ogniu. Ściągam garnek z ognia i wyciągam pierogi łyżką cedzakową. Podaję posypane upieczoną wcześniej cebulką.
Pyszne!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/11/pierogi-ruskie.html