ßßß
O ile zazwyczaj wiem, jak wykorzystać zielone szparagi, to z białymi zawsze miałam zagwozdkę. Niezbyt smakowały mi saute ani z jakimś sosem, wciąż wydawały mi się mdłe i nieciekawe. Ale wciąż uparcie sięgałam po nie w sklepie i w końcu udało mi się zrobić krem, który na pewno będę powtarzać :) jest lekki i pyszny, bez tłustych dodatków.Składniki:2 średniej wielkości ziemniaki1 mała cebula300ml jogurtu naturalnegoBiały pieprz, sól1l bulionu warzywnegoCzas wykonania: 1hKoszt: ok. 7-10złWykonanie:Zagotowujemy 1l bulionu warzywnego. Dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę, gotujemy ok. 15 minut. Szparagom obcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy, kroimy na 2-3cm kawałki, główki zostawiając osobno. Resztę wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż szparagi, cebula i ziemniaki będą mięciutkie. Zupę lekko studzimy, po czym miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Na patelni na odrobinie masła lub oleju podsmażamy osolone główki szparagów, aż będą lekko chrupkie. Dekorujemy nimi zupę już w miseczce.