ßßß Cookit - przepis na Składniki na sos tzatziki z warzywami:

Składniki na sos tzatziki z warzywami:

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść jagnięciny. Wydawało mi się, że jest to drogie i ekskluzywne mięso. Nie króluje w marketach niczym panga (taka ryba, które nie należy kupować w ogóle) i kurczaki. Ten przepis jest po pierwsze prosty (jak wszystkie u mnie), bardzo smaczny (również jak wszystkie) i pochodzi z warsztatów z Robertem Sową.
Podane w formie greckiego „kebaba” spokojnie podejdzie nawet dzieciom. Jagnięcina w tej chwili jest dostępna praktycznie w większości większych sklepów mięsnych oraz lepszych delikatesach.
Składniki:
4 oczyszczone i osuszone kotleciki jagnięce
1/2 szklanki oleju
przyprawa kebab-gyros
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki musztardy delikatesowej
2 chlebki pita
warzywa na patelnię np Hortex z suszonymi pomidorami około 400g
rukola (ja ten składnik pomijam bo nie lubię)
Olej połączyć z przyprawą kebab-gyros, musztardą i miodem. W marynacie zanurzyć kotleciki tak aby nie pobrudzić kostki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.
Warzywa na patelnię przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
200ml gęstego jogurtu naturalnego
1 obrany i starty na tarce świeży ogórek
4 starte na tarce rzodkiewki
2 pomidory (bez skórki i miąższu, pokrojone w kostkę)
1 mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem.
Do podgrzanych na patelni chlebków pita wkładamy porcję warzyw z patelni, polewamy sosem tzatziki. Podajemy z kotlecikami jagnięcymi.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/grillowane-kotlety-jagniece-z-sosem-tzatziki-i-warzywami-z-patelni