Wykonanie
Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść
jagnięciny. Wydawało mi się, że jest to drogie i ekskluzywne
mięso. Nie króluje w marketach niczym
panga (taka
ryba, które nie należy kupować w ogóle) i
kurczaki. Ten przepis jest po pierwsze prosty (jak wszystkie u mnie), bardzo smaczny (również jak wszystkie) i pochodzi z warsztatów z Robertem Sową.Podane w formie greckiego „kebaba” spokojnie podejdzie nawet dzieciom.
Jagnięcina w tej chwili jest dostępna praktycznie w większości większych sklepów
mięsnych oraz lepszych delikatesach.Składniki:4 oczyszczone i osuszone kotleciki jagnięce1/2 szklanki
olejuprzyprawa kebab-gyros2 łyżki
miodu wielokwiatowego2 łyżki
musztardy delikatesowej2
chlebki pitawarzywa na patelnię np Hortex z
suszonymi pomidorami około 400g
rukola (ja ten składnik pomijam bo nie lubię)
Olej połączyć z
przyprawą kebab-gyros,
musztardą i
miodem. W marynacie zanurzyć kotleciki tak aby nie pobrudzić kostki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.Warzywa na patelnię przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.200ml gęstego
jogurtu naturalnego1 obrany i starty na tarce świeży
ogórek4 starte na tarce
rzodkiewki2
pomidory (bez skórki i miąższu, pokrojone w kostkę)1 mały pęczek
szczypiorkusól,
pieprz do smaku
Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym
szczypiorkiem.Do podgrzanych na patelni
chlebków pita wkładamy porcję warzyw z patelni, polewamy
sosem tzatziki. Podajemy z kotlecikami jagnięcymi.