Wykonanie
Tak jak obiecałam tutaj, prezentuję danie, które zrobiłam na warsztatach kulinarnych Polska-Gotuje. Była to moja największa niespodzianka , gdyż po raz pierwszy w życiu miałam okazję przygotować
jagnięcinę.
Jadłam ją kilka
razy w knajpie i nie przypadła mi do gustu.A tutaj zaskoczenie na plus :-) Polecam to danie, bo wygląda bardzo efektownie i smak ma niesamowity.Składniki ( na 1 porcję):2 kotleciki jagnięce z kostką,chlebek
pita,warzywa dowolne na patelnię ( tu mieszanka z
suszonymi pomidorami),
rukola, na marynatę:1/4 szkl.
oleju rzepakowego,
zioła wg uznania ( najlepiej
oregano, tu była
przyprawa do gyrosa),1 łyżka
miodu,1 łyżka
musztardy delikatesowej,tzatziki:100 ml
jogurtu naturalnego,
ogórek wężowy,2-3
rzodkiewki,1
pomidor concasse,pęczek
szczypiorku,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Połączyć składniki marynaty. Włożyć
mięso do zalewy, tak, żeby kostki były u góry, nie zanurzone w marynacie. Odstawić na 2-4 h.
Ogórek i
rzodkiewki zetrzeć na tarce jarzynowej.
Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę ( to są właśnie
pomidory cocasse, czego dowiedziałam się na tych warsztatach:-)).
Szczypiorek posiekać. Wszystko połączyć z
jogurtem, doprawić
solą i
pieprzem.Kotlety piec na grillu lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.Warzywa podsmażyć, doprawić. Chlebek
pita opiec na grillu, posmarować
masłem i posypać
oregano.Układać na
chlebku warzywa, następnie
mięso. Posypać
rukolą. Obok nałożyć tzatziki.