ßßß Cookit - przepis na Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni

Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi z patelni

nazwa

Wykonanie

Tak jak obiecałam tutaj, prezentuję danie, które zrobiłam na warsztatach kulinarnych Polska-Gotuje. Była to moja największa niespodzianka , gdyż po raz pierwszy w życiu miałam okazję przygotować jagnięcinę. Jadłam ją kilka razy w knajpie i nie przypadła mi do gustu.
A tutaj zaskoczenie na plus :-) Polecam to danie, bo wygląda bardzo efektownie i smak ma niesamowity.
Składniki ( na 1 porcję):
2 kotleciki jagnięce z kostką,
chlebek pita,
warzywa dowolne na patelnię ( tu mieszanka z suszonymi pomidorami),
rukola, na marynatę:
1/4 szkl. oleju rzepakowego,
zioła wg uznania ( najlepiej oregano, tu była przyprawa do gyrosa),
1 łyżka miodu,
1 łyżka musztardy delikatesowej,
tzatziki:
100 ml jogurtu naturalnego,
ogórek wężowy,
2-3 rzodkiewki,
1 pomidor concasse,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty. Włożyć mięso do zalewy, tak, żeby kostki były u góry, nie zanurzone w marynacie. Odstawić na 2-4 h.
Ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę ( to są właśnie pomidory cocasse, czego dowiedziałam się na tych warsztatach:-)). Szczypiorek posiekać. Wszystko połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Kotlety piec na grillu lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.
Warzywa podsmażyć, doprawić. Chlebek pita opiec na grillu, posmarować masłem i posypać oregano.
Układać na chlebku warzywa, następnie mięso. Posypać rukolą. Obok nałożyć tzatziki.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/01/grillowane-kotlety-jagniece-z-sosem.html