ßßß


Tak jak obiecałam tutaj, prezentuję danie, które zrobiłam na warsztatach kulinarnych Polska-Gotuje. Była to moja największa niespodzianka , gdyż po raz pierwszy w życiu miałam okazję przygotować jagnięcinę. Jadłam ją kilka razy w knajpie i nie przypadła mi do gustu.A tutaj zaskoczenie na plus :-) Polecam to danie, bo wygląda bardzo efektownie i smak ma niesamowity.Składniki ( na 1 porcję):2 kotleciki jagnięce z kostką,chlebek pita,warzywa dowolne na patelnię ( tu mieszanka z suszonymi pomidorami),rukola, na marynatę:1/4 szkl. oleju rzepakowego,zioła wg uznania ( najlepiej oregano, tu była przyprawa do gyrosa),1 łyżka miodu,1 łyżka musztardy delikatesowej,tzatziki:100 ml jogurtu naturalnego,ogórek wężowy,2-3 rzodkiewki,1 pomidor concasse,pęczek szczypiorku,sól, pieprz.Przygotowanie:Połączyć składniki marynaty. Włożyć mięso do zalewy, tak, żeby kostki były u góry, nie zanurzone w marynacie. Odstawić na 2-4 h.Ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę ( to są właśnie pomidory cocasse, czego dowiedziałam się na tych warsztatach:-)). Szczypiorek posiekać. Wszystko połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.Kotlety piec na grillu lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.Warzywa podsmażyć, doprawić. Chlebek pita opiec na grillu, posmarować masłem i posypać oregano.Układać na chlebku warzywa, następnie mięso. Posypać rukolą. Obok nałożyć tzatziki.