ßßß Cookit - przepis na Carpacia z kaczki

Carpacia z kaczki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecimy trochę ekstrawagancją. Wcześniej nie spotkałam się z tym daniem i pewnie gdyby nie warsztaty nadal żyłabym w nieświadomości. Bardzo prosty przepis a jednak wywołuje „wow!”. Przedstawiam Państwu: Carpacia z kaczki .
Składniki na kaczkę:
300g pierś z kaczki
5g czosnku
10g oliwy
2 ziarna jałowca
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz
Wszystkie przyprawy drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Marynujemy w nich pierś z kaczki (wcześniej dobrze obraną z resztek piór i umytą). Odstawiamy do lodówki na około 24h. Następnie piersi obsmażamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do 62-64 stopni w środku naszej piersi. Trwa to około 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na buraki:
70g ugotowanych buraków
70g oscypka lub sera wędzonego (rolada ustrzycka)
2g prażonych pestek z dyni
Buraka, ser i kaczkę kroimy w cienkie plasterki.
Składniki na sardelowy mus:
100g masła
20g koreczków helskich (sardeli)
pieprz biały
kminek mielony
Wszystkie składniki mieszamy w malakserze lub mikserze.
Składniki dressingu:
musztarda gruboziarnista 2g
ocet jabłkowy 5g
żubrówka 5g
olej lniany 50g
olej z pestek dyni 10g
kminek mielony
Do blendera wkładamy musztardę, ocet jabłkowy i żubrówkę. Miksujemy i dodajemy oleju delikatnie w takiej ilości aby powstała nam konsystencja gęstej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/carpacia-z-kaczki