Dzisiaj polecimy trochę ekstrawagancją. Wcześniej nie spotkałam się z tym daniem i pewnie gdyby nie warsztaty nadal żyłabym w nieświadomości. Bardzo prosty przepis a jednak wywołuje „wow!”. Przedstawiam Państwu: Carpacia z kaczki .Składniki na kaczkę:300g pierś z kaczki5g czosnku10g oliwy2 ziarna jałowca1 gałązka rozmarynusól i pieprzWszystkie przyprawy drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Marynujemy w nich pierś z kaczki (wcześniej dobrze obraną z resztek piór i umytą). Odstawiamy do lodówki na około 24h. Następnie piersi obsmażamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do 62-64 stopni w środku naszej piersi. Trwa to około 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.Składniki na buraki:70g ugotowanych buraków70g oscypka lub sera wędzonego (rolada ustrzycka)2g prażonych pestek z dyniBuraka, ser i kaczkę kroimy w cienkie plasterki.Składniki na sardelowy mus:100g masła20g koreczków helskich (sardeli)pieprz białykminek mielonyWszystkie składniki mieszamy w malakserze lub mikserze.Składniki dressingu:musztarda gruboziarnista 2gocetjabłkowy 5gżubrówka 5golej lniany 50golej z pestek dyni 10gkminek mielonyDo blendera wkładamy musztardę, ocetjabłkowy i żubrówkę. Miksujemy i dodajemy oleju delikatnie w takiej ilości aby powstała nam konsystencja gęstej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem.