Wykonanie
Lubicie barszcz czerwony?Ja uwielbiam... i bardzo często mam wielką ochotę wypić kubek owego smakołyku,znacznie częściej niż go robić! ;)Ratuję się wówczas wersją błyskawiczną, którą wymyśliłam na potrzeby własnych kulinarnych zachcianek spełnianych bez wysiłku i wielkiego nakładu czasu.Zatem jeśli nie masz ochoty gotować tej pysznej buraczanej zupy (co zresztą polecam),użyj tego pomysłu. Wystarczy sok z
buraka, sok z
jabłek i
cytryna (lub żywy
ocet) oraz
przyprawy.A jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem tego znakomitego zakwasu buraczanego (PRZEPIS: KLIK!)to już jesteś w buraczanej bajce...

Składniki:surowe
buraki (4 -5 sztuk)
jabłka (3-4 sztuki)
majeranek (łyżka)
pieprz czarny/sól - do smaku
czosnek (1 ząbek)wybrany
olej roślinny (opcjonalnie) - np lniany,
oliwa z oliwek, lub
maslo klarowane
kminek mielony (opcjonalnie)
kozieradka (szczypta)
cytryna lub
ocet żywy -
winny (nie
spirytusowy) lub domowy sok z kiszonych
buraków (vel zakwas na barszcz czerwony) - kilka łyżek - do smaku
wodaWykonanie:Z
buraków i
jabłek wyciśnij sok w dowolnym urządzeniu. Podgrzej całość z dodatkiem przypraw i
czosnku. Dodaj dowolną ilość
wody, tak by barszczyk nie był dla Ciebie zbyt mocno skondensowany. Podawaj ciepły (zakwas dodaj dopiero po zdjęciu barszczyku z ognia i delikatnym przestudzeniu, żeby "nie zamordować" dobroczynnych bakterii), polany odrobiną tłuszczu. Dla zachowania pięknego burgundowego koloru barszczu, możesz do całości dodać odrobinę swieżego soku z
buraka (bez gotowania). Dodatek
jabłka nada zupie słodkości. Jeśli chcesz by barszcz był mniej słodki - ujmij nieco
soku jabłkowego z przepisu.Gotowe!Smacznego!Uściski!Matka
Smako:)