Wykonanie
Listopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej
kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a
kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam!Drobna uwaga - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości zrobienia lepszych zdjęć. Nogi świetne, jak tylko upiekę po raz kolejny, uzupełnię zdjęcia, na razie musicie uwierzyć na słowo.

składniki: (na 4 osoby)4 duże ząbki
czosnkumajeraneksólpieprz800 - 1000 g
kiszonej kapustykmineksolanka - 60 g
soli na 1 l
wodydodatkowo2
jabłkamajeranekprzygotowanieW wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę.
Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed
pieczeniem mięso osuszyć i doprowadzić do temperatury pokojowej, wyciąć nadmiar tłuszczu ( można go stopić i użyć później). Posypać
mięso pieprzem.Nogi ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni, podgrzewać pomału aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Nogi odłożyć na bok, na patelni zostawić łyżkę gęsiego tłuszczu, dodać
kapustę, chwilę smażyć mieszając.
Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będziemy piekli, posypać
kminkiem, dodać parę ząbków
czosnku, na wierzchu ułożyć nogi, skórą do góry, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Na ostatnie 40 min pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. 15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić na wytopiony gęsi tłuszcz, smażyć tak długo aż zmiękną, doprawić
majerankiem. Nogi podawać z przysmażonymi
ziemniakami lub kluskami śląskimi i podsmażonymi
jabłkami . Smacznego!


