Wykonanie
Od kilku dni dojrzewał mi w głowie pomysł na takie
jabłka, które wzbogacą smak pieczeni czy
wędlin. Z dodatkiem
majeranku i
czosnku, lekko podsmażone na
smalcu, doprawione
pieprzem i
solą - są pyszne! Smak można jeszcze dodatkowo zaostrzyć odrobiną
chrzanu.
Składniki na 2 małe słoiczki :5-6 średniej wielkości
jabłek, twardych i słodkich2-3 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 płaska łyżka
smalcusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Jabłka dokładnie myję, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, po czym ścieram je ze skórką na grubej tarce. W rondelku rozgrzewam
smalec, przekładam
jabłka, leciutko je
solę i mieszając smażę je 5 minut. Następnie dodaję
majeranek i przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Smażę jeszcze kilka minut- powinny być suche i bez soku. Przekładam je do słoiczków, zakręcam, pasteryzuję kilka minut.Przepis autorski.