ßßß Cookit - przepis na Gęsie piersi pieczone na jabłkach

Gęsie piersi pieczone na jabłkach

nazwa

Wykonanie

Pyszny przepis na gęsie piersi znaleziony tutaj . Piersi wyszły soczyste, mimo, iż z braku czasu pominęłam moczenie w solance ( piersi z gęsi umyć i moczyć całą noc w wodzie z solą - na 5 litrów wody 2 łyżki soli). Piersi były z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion.
składniki
podwójna pierś z gęsi
4-5 łyżek majeranku,
ok 1/2 kg jabłek winnych,
5 - 6 ząbków czosnku
Sól, pieprz
przygotowanie
Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek wycisnąć przez praskę.Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso. Tak przyprawione mięso wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wymieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Owoce położyć na spodzie brytfanny, na nich ułożyć mięso, przykryć folią lub pokrywką i piec około 1 godz. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawić funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/02/gesie-piersi-pieczone-na-jabkach.html