Wykonanie
Pyszny przepis na gęsie piersi znaleziony tutaj . Piersi wyszły soczyste, mimo, iż z braku czasu pominęłam moczenie w solance ( piersi z gęsi umyć i moczyć całą noc w wodzie z
solą - na 5 litrów
wody 2 łyżki
soli). Piersi były z kością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z
mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa pod piersi, dzięki
czemu nie były one zanurzone w tłuszczu.
Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem
majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość
poczeka na przerobienie na
bulion.
składnikipodwójna pierś z gęsi4-5 łyżek
majeranku,ok 1/2 kg
jabłek winnych,5 - 6 ząbków
czosnkuSól,
pieprzprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania
mięsa.
Czosnek wycisnąć przez praskę.
Przyprawy (
majeranek,
sól,
pieprz, wyciśnięty
czosnek ) wymieszać i dokładnie natrzeć nimi
mięso. Tak przyprawione
mięso wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wymieszać z
majerankiem,
solą i
pieprzem.
Owoce położyć na spodzie brytfanny, na nich ułożyć
mięso, przykryć folią lub pokrywką i piec około 1 godz. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewać
mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawić funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną
gęś możemy podać z podpieczonymi
ziemniakami. Smacznego!