Wykonanie
Gęsina na Świętego Marcina stała się już u nas tradycją :)Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z
jabłkami i
majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :)
SKŁADNIKI(około 1 kg)4 ząbki
czosnkusólpieprz7 łyżek otartego
majeranku3
winne jabłkaPRZYGOTOWANIEPrzygotowujemy solankę - w dwóch litrach przegotowanej, ostudzonej
wody rozpuszczamy łyżkę
soli. Wkładamy do niej pierś i wstawiamy na noc do lodówki.
Pierś osuszamy i nacinamy skórę (w kratkę). Kładziemy na suchej i zimnej patelni (bez usuwania kości) skórą do dołu. Rozgrzewamy patelnię i na małym ogniu wytapiamy jak najwięcej tłuszczu, aż do zrumienienia skórki. Przekładamy na parę minut na drugą stronę.Studzimy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 6 łyżkami
majeranku. Doprawiamy
solą i
pieprzem i powstałą mieszanką nacieramy
gęś. Odstawiamy na godzinę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Doprawiamy
pieprzem i pozostałą łyżką
majeranku. Kładziemy
gęś skórą do góry.Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.Zmniejszamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20 minut.Upieczone
mięso odłączamy od kości. Piersi kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem, podajemy z
jabłkami i ulubionymi dodatkami.Smacznego :)Inne przepisy na
gęś:Pieczona
gęś nadziewana
jabłkami z
majerankiemPiersi z gęsi w
czerwonym winie z
gruszką i
żurawinąźródło inspiracji