ßßß Cookit - przepis na Pierś z gęsi w czerwonym winie

Pierś z gęsi w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Dostałam od mamy świeżą gęś. Nie za bardzo wiedziałam jak się za nią zabrać, ale mama zdradziła mi najważniejszą tajemnicę - jak gęś przyprawić. Uwierzcie mi to połowa sukcesu :) Można ją upiec i nie dodawać wina - tak też jest pyszna. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- dobrej jakości czerwone wino
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- otarty majeranek Prymat,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pierś myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie 18h). Mięso opiekamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu aż się ładnie zezłoci. Jak dla mnie już wtedy było pyszne. Dodatkowo podlałam je szklanką wina i dusiłam 10 min. Gdy gęś była gotowa wyciągnęłam ją by odpoczęła a sos z wina zredukowałam. Podawać z ulubionymi dodatkami i winem, na którym się gęś dusiła. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/11/piers-z-gesi-w-czerwonym-winie.html