Wykonanie
Dostałam od mamy świeżą
gęś. Nie za bardzo wiedziałam jak się za nią zabrać, ale mama zdradziła mi najważniejszą tajemnicę - jak
gęś przyprawić. Uwierzcie mi to połowa sukcesu :) Można ją upiec i nie dodawać
wina - tak też jest pyszna. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- dobrej jakości
czerwone wino- 2 przeciśnięte ząbki
czosnku- otarty
majeranek Prymat,-
sól i
pieprzPRZYGOTOWANIE:Pierś myjemy, osuszamy, nacieramy
przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie 18h).
Mięso opiekamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu aż się ładnie zezłoci. Jak dla mnie już wtedy było pyszne. Dodatkowo podlałam je szklanką
wina i dusiłam 10 min. Gdy
gęś była gotowa wyciągnęłam ją by odpoczęła a sos z
wina zredukowałam. Podawać z ulubionymi dodatkami i
winem, na którym się
gęś dusiła. Smacznego!