ßßß Cookit - przepis na Pierś gęsi pieczona w jabłkach

Pierś gęsi pieczona w jabłkach

nazwa

Wykonanie

Drogi pamiętniczku!
Kiedy byłam, kiedy byłam małym chłopcem, hej, często, spędzając czas na wsi, słyszałam: "nie drażnij gęsi, bo gęsi gryzą w pięty" . Tak mocno wbiło się to w tył mojej dziecięcej głowy, że przed gęśmi uciekałam nawet wtedy, gdy nie przejawiały choćby najmniejszego zainteresowania moimi pulchnymi nóżkami. A dziś to ja biegam za gęśmi. A raczej biegałam w ich poszukiwaniu, bo niełatwo było mi uświadczyć gęsiny, na choćby jednym z kilku stoisk mięsnych, w sklepach, które odwiedziłam. Co w tym dziwnego? Otóż to, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie . Tak czytałam. Więc gdzie trafia ta gęsina, skoro dla niewprawionych osób próby jej kupienia przypominają poszukiwanie świętego Graala? Otóż ponad 95% jest eksportowanych do Niemiec . Postanowiłam zatem wspierać rodzimą gospodarkę, lobbując za jedzeniem gęsiny. A pierwszym dowodem na to jest poniższy przepis na soczystą pierś z gęsi . Nawiasem mówiąc gęsina jest naprawdę smaczna i mnie samej smakuje zdecydowanie bardziej, niż tak popularny kurczak.
Przygotowując w ten sposób pierś z gęsi inspirowałam się tym przepisem.
- pierś gęsi (ok. 1 kg.)
- 7 łyżek tartego majeranku
- 3 winne jabłka średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
solanka:
- 5 litrów wody
- 2 łyżki soli
Przegotowaną wodę wlewamy do miski, wsypujemy sól i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Pierś myjemy pod bieżącą wodą a następnie wkładamy ją do ostudzonej solanki na około osiem godzin.
Po tym czasie pierś wyjmujemy i osuszamy.
Nacinamy ją w kilku miejscach - od strony skóry. Następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, do lekkiego zrumienienia.
Czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i 6 łyżek majeranku mieszamy ze sobą. Taką mieszanką obkładamy/nacieramy pierś gęsi i odstawiamy na godzinę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Doprawiamy je pieprzem i łyżką majeranku. Układamy na spodzie brytfanki do pieczenia. Na nich kładziemy gęsią pierś i przykrywamy.
Tak przygotowaną gęsinę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut, po czym zmniejszamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 25 minut.. W tym czasie co około 10 minut wierzch gęsi polewamy tłuszczem, który wytopił się w trakcie pieczenia. Ostatnie 30 minut pierś gęsi pieczemy w 160 stopniach C. bez przykrywki.
Po upieczeniu pierś luzujemy (odłączamy od kości) i kroimy na dwie równe części.
Pierś z gęsi możemy podawać np. z: plackami rosti, kluskami kładzionymi, zasmażanymi buraczkami lub ogórkami małosolnymi .
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2015/01/piers-z-gesi-pieczona-w-jabkach.html